Horror rond ambtshypotheek

Datum:
  • vrijdag 9 januari 2009
  • in
  • Categorie: , ,
  • Den Helder  -  "Dit zijn geen dingen waarmee je graag in beeld komt", aldus Hulman
    DOOR GERARD VAN ENGELEN EN WILLEMIEN SCHENKEVELD
     
    Als kersverse burgemeester plichtsgetrouw een huis in je nieuwe gemeente kopen en na anderhalf jaar langzaam verzuipen in je hypotheeklasten, omdat je je oude woning niet kan verkopen. Hypotheek-horror!
     
    Burgemeester Stefan Hulman maakte zo’n horror-entree in Den Helder. Hij kwam in juni 2007, kocht in augustus een huis in Julianadorp en zit sinds die tijd met dubbele lasten omdat hij zijn appartement in Rotter­dam niet kan verkopen. Hij be­taalt maandelijks 5.500 euro aan rente terwijl hij 5.080 euro netto verdient. Het college wil te hulp schieten. De raad beslist deze maand.
     
    Volgens de wet moet een bur­gemeester zich zo snel mogelijk na de aanvaarding van het ambt vestigen in de gemeente. De ge­meenteraad kan hem voor één jaar ontheffing verlenen. De ver­goeding voor de dubbele woon­lasten is maximaal € 272,27 per maand met een maximum van vier maanden. Het college van Den Helder geeft de regeling een oppepper: € 3.200 per maand, gedurende een jaar.
     
    De Helderse eerste burger staat niet alleen in zijn hypotheekleed. In Heemskerk lag het ook lange tijd moeilijk. Jaap Nawijn, sinds maart 2007 burgemeester van die gemeente, krijgt zijn kapitale woning in Ouderkerk aan de Amstel niet verkocht en kan zich geen twee­de woning veroorloven. De ge­meenteraad heeft recent voor € 1000 per maand een apparte­ment voor hem gehuurd voor een jaar. Nawijn betaalt €100 in de huur mee.
     
    De burgemeester van Wierin­gen, Marjan van Kampen, woont prima in haar stolp, in het veer­tig kilometer verderop gelegen Hoogkarspel. Deze maand is ze een jaar burgemeester. De wette­lijk verplichte verhuizing zit er wat haar betreft nog niet in. „Kort na mijn benoeming barste de discussie los over schaalver­groting en gemeentefusies. De verwachting is dat daar in de zo­mer van dit jaar meer duidelijk­heid over komt. Ik heb de fractie­voorzitters van de gemeenteraad gevraagd om mij in ieder geval tot die tijd ontheffing te geven, het zou best kunnen dat ik de volle ambtstermijn niet eens uit­zit."
     
    Uit de tijd
     
    Directeur Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters vindt dat de vakbonden zich eens moeten vastbijten in een dubbele-woon‑lastenregeling. „De huidige is uit de tijd. Van dat bedrag kan een student nog niet eens een ka­mer huren. Ik merk vaker dat burgemeesters moeite hebben omdat ze hun vorige woning niet kwijtraken. Zodat ze óf met dubbele woonlasten zitten, óf geen woning in hun nieuwe ge­meente kunnen kopen of hu­ren."
     
    Als oplossing ziet Van Benne­kom de terugkeer van de ouder­wetse ambtswoning. Sinds de ja­ren zeventig is het aantal ambts­woningen afgenomen. „Er zijn dertig tot veertig gemeenten die er eentje hebben, de bekendste is natuurlijk Amsterdam. Een ambtswoning kan met name een oplossing zijn in kleine gemeen­ten, waar het burgemeesterssala­ris niet zo hoog is."
     
    Goed
     
    Provinciecomissaris Borghouts heeft waardering voor gemeen­tebesturen die hun burgervader met financiële regelingen uit de wind houden, zoals Den Helder en Heemskerk. „Als een gemeen­teraad zelf een oplossing verzint is dat goed, maar we moeten wel grenzen stellen." Bij het ministerie van Binnen­landse Zaken bevestigt woord­voerder Vincent van der Steen dat er wordt gebroed op een re­geling. „Er is informatie opge­vraagd. Daar wachten we nu op."
     
             ====================================================
     
     
    Het F-je van Hulman heeft te weinig uitzicht 
     
    DOOR MARTEN VISSER ROTTERDAM
     
    Pech voor Stefan Hulman. Zegt een bewoner van appartemententoren de Hoge Erasmus in Rotterdam. De Hel­derse burgemeester bezit in het complex slechts een ’F-je’. Nee, dat appartement is niet zomaar verkocht, denkt de man. „Die liggen slecht in de markt."
     
    Het is vakjargon voor de bewo­ners van de luxe appartemen­tentoren aan de voet van de fraaie Erasmusbrug. Je hebt drie soorten huizen. Een I-tje, een H-tje en een F-je. Zo ge­noemd omdat ze tijdens de bouw met deze letters werden aangeduid.
    Je moet een I-tje hebben, legt de joviale Rotterdammer uit. Dan ben je spekkoper. Vanuit woon­kamer en keuken én vanaf het balkon riant uitzicht over de Maas. Zoals bij hem en zijn vrouw. Willen we het zien? Kom maar mee naar boven dan. In de riante woonkamer zwaait hij met zijn armen. „Kijk nou eens? Helemaal geweldig toch? Jongen, je blijft kijken. De hele dag. Altijd wat te zien. En van­uit je luie stoel hè?"
     
    Slaapkamer
     
    Inderdaad: het uitzicht is bij­zonder fraai. Ach, zegt de man, een H-tje gaat ook nog. Zoals de buren aan de rechterkant. Kijk je in ieder geval vanuit de woonkamer de Maas af. Maar een F-je? Dan zit je aan de ach­terkant van de toren. Heb je in de kamer uitzicht op de stad, niet op de Maas. Alleen vanuit de slaapkamer en vanaf de twee balkons kun je de rivier over kijken.
    En dat heeft Hulman dus. Om echt van het uitzicht te genieten moet hij naar de slaapkamer, of naar het balkon. Er staan er aan die kant van de toren een stuk of vier appartementen te koop. Hij heeft een prijs in zijn hoofd (699.000 euro, exclusief de twee garageboxen die voor iio.000 euro in de verkoop staan, red.) die niet haalbaar is." Het verbaast de man niks dat er een verslaggever uit Den Helder op de stoep staat. Met een brede grijns. „Jij komt zeker kijken waarvoor je gaat betalen?" Lo­gisch zegt hij, dat de mensen in Den Helder op hun achterste benen staan omdat de gemeente mee gaat betalen aan de hypo­theek van Hulman.
     
    Gedweild
     
    „Ik heb het meteen tegen mijn vrouw gezegd, toen ik het hier in de krant las: ’die mensen worden gek daar in Den Hel­der’! Belachelijk. Als wij met dubbele lasten zitten betaalt de gemeente ook niet mee." Het is wonen in luxe, in de Hoge Erasmus. De entree van de flat doet denken aan een hotellobby, de fraaie tegels zijn donderdag­middag net gedweild door de huismeester. Die heeft een ei­gen kantoor in de hal. Zomaar doorlopen naar de appartementen? Vergeet het. De deur kan alleen door de bewoners ont­grendeld worden. Bewakingscamera’s houden de gast in de ga­ten. Er is nog een reden waarom de appartementen aan de achter­kant van de toren niet zo hard gaan, zegt de bewoner. „Aan die kant is een enorm bouwproject gepland, met hoogbouw. Raak je het vrije uitzicht op de stad ook nog kwijt. Het zal nog een paar jaar duren, maar uiteinde­lijk komt het er. En dat moeten makelaars natuurlijk wel mel­den aan een koper. Dat helpt niet mee hoor."
     
     
    Burgemeester in de schulden
     
    - Het college van Den Hel­der wil burgemeester Stefan Hulman van augustus 2007 tot augustus 2009 maande­lijks 3200 euro bruto (1600 euro netto) extra geven, om hem te helpen zijn dubbele woonlasten te betalen. Over terugbetaling bestaan nog geen afspraken.
     
    - Hulman bezit drie wo­ningen, alle drie met een zware hypotheek. In Den Helder (Julianadorp) kocht hij in augustus 2007 een wo­ning van 475.000 euro (hy­potheek circa 600.000 euro). Zijn woning in Rotterdam staat al anderhalf jaar te koop. Huidige vraagprijs 699.000, tot 3 oktober 785.000 (hypotheek meer dan 630.000 euro). In Spanje bezit hij een appartement.
     
    - Het lukt Hulman niet zijn Rotterdamse woning kwijt te raken. Toen hij de hypotheek niet meer kon opbrengen, nam hij een hy­potheek op zijn Spaanse ap­partement en sloot hij een overbruggingskrediet, sa­men 110.000 euro. Toen dat geld ook op was, vroeg hij de gemeente om hulp.
     
    - Het college van Den Helder heeft ook alternatie­ven overwogen zoals een renteloze lening of aankoop van het huis in Julianadorp als ambtswoning. Over de uiteindelijk gekozen rege­ling is volgens het college overlegd met de provincie en Binnenlandse Zaken.
     
    - Het Helderse gemeente­huis is beklad. De politie houdt de woning van Hulman extra in de gaten.
     
    - Het buurtcomité Van Galenbuurt heeft 1500 handtekeningen ingeza­meld tegen de regeling.
     
    - Collegepartij PvdA heeft zijn handen van de re­geling afgetrokken, en ook diverse oppositiepartijen zijn ertegen. CDA en VVD staan er nog wel achter.
     
    - Den Helder laat de fi­nanciële situatie van Hulman nu exact onderzoeken.
     
    - „Het is klo.. Dit zijn geen dingen waarmee je graag in beeld komt", aldus Hulman op 19 december te­genover deze krant.
     
     
    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten