VAN EWIJCKSLUIS ZAP-loods erbij?

Datum:
  • maandag 15 december 2008
  • in
  • Categorie: ,
  • 15 december 2008 Anna Paulowna - NADELEN van de bouw van een GRAANLOODS van het ZAP

    VOLKSGEZONDHEID

     De huidige activiteiten, waaronder opslag en verwerken van aardappelen en uien, graszaad en graan geven overlast in de dorpskern van Van Ewijcksluis. De omwonenden hebben de overlast tot nu toe geaccepteerd omdat het min of meer bij het dorp behoort. Echter het geforceerd drogen van graszaad en graan en in de nabije toekomst van veel meer graan en de opslag daarvan, veroorzaken veel (fijn)stof , lawaai en ongedierte. De eventuele realisatie van een nieuwe graanloods zal het aantal ratten en muizen schrikbarend doen toenemen in de dorpskern, met als gevolg kans op ziektes zoals WEIL. Veel kinderen zwemmen in het water van de binnenhaven en zullen dus grote risico’s gaan lopen als de bouw van de nieuwe loods doorgaat. De toename van zwaar vrachtverkeer vanwege het laden en lossen in de nieuw te bouwen loods, zal onnodig veel uitstoot van roetdeeltjes en CO 2 veroorzaken. De in hun trucks overnachtende chauffeurs doen, bij gebrek aan sanitaire voorzieningen, nu regelmatig hun grote en kleine behoeftes in de struiken rond de loodsen van het ZAP. Begin jaren 90 van de vorige eeuw is na klachten van een of meer bewoners via de rechter de geluidsoverlast beperkt.

    INFRASTRUCTUUR

     De infrastructuur in de huidige staat is niet berekend op zwaar vrachtverkeer, deze overlast zal in de toekomst dramatische vormen aannemen. De smalle dijk, een 30 kilometer zone, voorzien van verkeersremmers en de nog smallere ophaalbrug die in de zomer vanwege de pleziervaart regelmatig is geopend, zijn niet op zoveel zwaar verkeer berekend. De smalle aanvoerwegen rond de bestaande loods en langs de jachthaven zijn daar ook niet op berekend. Oude woningen langs de Van Ewijcksvaart die niet zijn onderheid zullen in de nabije toekomst verzakken en scheuren vanwege de forse toename van zwaar verkeer. De kadewanden van de binnenhaven verkeren in zeer slechte staat en zijn hoognodig aan vervanging toe. Dit is een zeer kostbare zaak voor de gemeente. Omstreeks 1985 is, na klachten van de bewoners van het Van Ewijckspad, het Van Ewijckspad dusdanig aangepast dat (zwaar)vrachtverkeer het ZAP via deze weg niet meer kan bereiken.

    MILIEU

     Het, naast het perceel van ZAP gelegen, 'stiltegebied' HET LAGE OUDE VEER, zal veel overlast gaan ondervinden van de nieuw te bouwen loods.
    Op steenworp afstand van het ZAP is het AMSTELMEER, Stiltegebied, gelegen waar kortgeleden voor vele miljoenen euro’s vogeleilandjes zijn aangelegd, toename van de bedrijfsactiviteiten zal de rust aldaar verstoren . Bij uitbreken van brand (gezien het geforceerd drogen en de staat van de loodsen zeker niet ondenkbaar) zullen de gevolgen desastreus zijn vanwege de vele honderden meters astbesthoudende daken van de oude loodsen.

    In en rond Van Ewijcksluis zullen de neerdalende asbestdeeltjes veel schade veroorzaken, ook voor de boeren in de Oostpolder( bij westenwind) zullen de gevolgen van asbestvervuiling merkbaar zijn en veel schade veroorzaken.

    TOERISTEN

    Het doel van de gem. Anna Paulowna is o.a. het bevorderen van toerisme. Een goed voorbeeld daar van is het Landgoed Hoenderdael. Een forse graanloods zal zeker in en rond Van Ewijcksluis het fiets en wandeltoerisme alsook de watersport (jachthaven) alleen maar nadelig beïnvloeden. Daarom is het volstrekt onbegrijpelijk dat de gemeente de uitbreidingsactiviteiten van het ZAP wil legaliseren, ondanks enkele passages in het geldende bestemmingsplan die dat niet toestaan.

     ECONOMISCHE BELANGEN

     Uitbreiding van het ZAP zal naar verwachting weinig of geen invloed hebben op het aantal arbeidsplaatsen. We kunnen ons wel afvragen of het sociaal gezien wel netjes is van een bedrijf om een zo kleine gemeenschap op te zadelen met boven genoemde problemen. Ook van de gemeente is het onbegrijpelijk dat ze, terwijl ze zoveel mogelijk bedrijven naar het bedrijventerrein “Kruiswijk” willen verplaatsen, dit bedrijf toestaan dergelijke bedrijfsactiviteiten te voeren in een dorpskern.

     BESTEMMINGSPLAN

     “De op de kaart voor “handel en nijverheid” aangewezen gronden zijn bestemd voor industriële en dienstverlenende bedrijven”(art.6). Een graszaaddrogerij en/ of zaaddrogerij valt echter in klasse 4 zoals beschreven in de “Staat van Inrichtingen” en passen niet binnen het bestemmingsplan. De gemeente Anna Paulowna zal ongetwijfeld de voorschriften van het geldende bestemmingsplan wat hebben opgerekt. De kans op een stofexplosie door het geforceerd drogen en verwerken is wel degelijk aanwezig (zie internet “stofexplosie graandrogerij”), het is niet meer van deze tijd dat een bedrijfsvoering waaraan dergelijk grote risico’s zijn verbonden gelegen zijn in een dorpskern en wat nog zorgwekkender is, (misschien) ook nog mag uitbreiden met een 12 mtr. hoge graanloods. Er ontbreken bovendien noodzakelijke voorzieningen in de bestaande loods die wel staan omschreven in de milieuvergunningen van voor het”Activiteiten Besluit”(daterend van 2008).

    HET STREEKPLAN NOORD HOLLAND NOORD

    Er staat in te lezen: Ontwikkelen met kwaliteit is in het plangebied aangemerkt als onderdeel van het PEHS (Provinciale Ecologische Hoofdstructuur). Ten aanzien van het PEHS staat in het plan dat wordt gestreefd naar een stevig natuurnetwerk dat grote en kleine natuurgebieden door ecologische verbindingszones met elkaar verbindt. Bij de totstandkoming van het natuurnetwerk wordt nadrukkelijk gekeken naar kansen van meervoudig ruimtegebruik door bijvoorbeeld combinaties van recreatieve netwerken, waterbeheermaatregelen en de ontwikkeling van woonlandschappen. PASSEN DAAR DE BEDRIJFSACTIVITEITEN VAN HET ZAP EN EEN NIEUW TE BOUWEN LOODS IN????????????????????

    Redactie JAS

    0 reacties :

    Een reactie posten