EP scherpt toelating gewasbeschermingsmiddelen aan

Datum:
  • zondag 16 november 2008
  • in
  • Categorie: , ,
  • De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vanochtend een voorstel om zeer schadelijke gewasbeschermingsmiddelen te verbieden aangenomen.
    16-11-2008

    "De milieucommissie heeft daarmee, zoals verwacht, het compromis waartoe de landbouwministers in juni kwamen weer aangescherpt. De ministers besloten toen dat stoffen die kankerverwekkend zijn, de hormoonhuishouding en de voorplanting negatief beïnvloeden, of het DNA kunnen veranderen, bij herbeoordeling (omstreeks 2015) moeten worden verboden. Er zou een uitzonderingsmogelijkheid blijven als stoffen landbouwkundig noodzakelijk zijn en er geen alternatief voorhanden is.
    De EP-milieucommissie wil nu dat stoffen direct bij inwerkingtreding van de nieuwe toelatingseisen worden herbeoordeeld.
    Ze wil daarnaast geen uitzondering voor landbouwkundige onmisbaarheid, en de strenge toelatingseisen ook laten gelden voor stoffen die het zenuwstelsel of immuunsysteem kunnen aantasten of die schadelijk zijn voor bijen.
    Omdat milieubeleid valt onder de zogeheten ’medebeslissingsprocedure’ zullen de lidstaten en de Commissie nu met het Parlement in onderhandeling treden over een compromis. Dat wordt dan in januari voorgelegd aan het voltallige EP.
    auteur: Stef Severt

    Agrarisch Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten