Felle strijd over regels pesticiden

Datum:
  • woensdag 22 oktober 2008
  • in
  • Categorie: , , ,
  • STRAATSBURG - De voorstellen moeten de gezondheid en het milieu be­schermen.

    22-10-2008

    Voorstellen om gewasbeschermingsmiddelen te beperken, leiden op vrij­wel elk onderdeel tot felle strijd in het Europees Parlement dat morgen over het onderwerp moet stemmen.

    De voorstellen moeten de gezondheid en het milieu be­schermen. Pesticiden komen nog te vaak in het water, de bo­dem en de lucht. Restjes che­mische middelen komen met fruit in het lichaam.
    De plannen behelzen een gifvrije zone van tien meter langs elke waterkant, een ver­bod op spuitvliegtuigen, een waarschuwplicht voor de bu­ren bij elke spuitbeurt en vele andere zaken.

    CDA’er Lambert van Nistel­rooij vreest onwerkbare situa­ties, vooral door het pestici­denverbod tot tien meter van elke waterkant. „Dit is voor een waterrijk land als Neder­land onwerkbaar."
    PvdA’ster Dorette Corbey verwacht alvast dat de gifvrije zone morgen vervalt. „Anders is in half Nederland geen land­bouw meer mogelijk. Beter is nieuwe pesticiden te beoorde­len op hun invloed op het wa­ter."

    De milieuspecialiste Corbey verwacht in het parlement strijd over het geplande ver­bod op spuitvliegtuigjes. Zuid-Europese landen willen de toestellen graag houden voor berggebieden en grote wijn­gaarden. „Mogelijk draait het uit op een verbod met veel uit­zonderingen", voorziet de PvdA’ster.

    Dat boeren en tuinders bij elke spuitbeurt hun burenmoeten waarschuwen, is voor veel parlementsleden ook te onpraktisch. Daarvoor kan een algemene informatie­plicht komen.
    LTO stelt dat de voorbije tien jaar al vele honderden middelen zijn verboden.

    TELEGRAAF

    0 reacties :

    Een reactie posten