’Eén turbine oorzaak van alle weerstand’

Datum:
  • woensdag 6 augustus 2008
  • in
  • Categorie: , , ,

  • Voor geheel nieuwe turbines biedt het beleid in Zijpe geen en­kele ruimte meer.


    De grote maatschappelij­ke weerstand tegen windturbi­nes in Zijpe komt met name door één veel overlast veroorzakende turbine langs de Grote Sloot. Vrijwel iedereen is voor wind­energie. Dat stellen burgemees­ter en wethouder in een aanvul­lende notitie bij de vorig jaar ver­schenen nota Windbeleid.

    Het gaat daarbij om de turbine Grote Sloot 158, die een aantal ja­ren terug als een van de eerste is opgeschaald van een kleine naar een grote turbine. Volgens het bestaande windmolenbeleid komt ook de vlakbij gelegen klei­ne windmolen Grote Sloot 154 voor opschaling in aanmerking. Maar gezien alle discussies heeft wethouder B. Blonk daarover een minderheidsstandpunt in­genomen: hij is tegen opschaling van Grote Sloot 154.

    De beperking van de bouw van turbines, die het college voorlegt aan commissie en gemeenteraad, betreft vooral bouwen in de pol­ders B en E. In polder E kunnen volgens de nieuwe aangescherp­te richtlijnen vier in plaats van zes turbines worden geplaatst. En in polder B, náást de twee ge­plande windparken, twee, hoog­uit drie in plaats van vijf.

    Ook bij de windparken ten noorden en zuiden van Burger­vlotbrug is de geluidsbelasting essentieel. Voor de nieuwe turbines aan de Belkmerweg 27 en 67 zijn, net als bij grote Sloot 158 de vrijstel­lingsvergunningen voor het opschalen verleend. Voor opscha­ling van de bestaande turbine Pa­rallelweg 45 is de procedure in een vergevorderd stadium.

    Voor geheel nieuwe turbines biedt het beleid in Zijpe geen en­kele ruimte meer.

    0 reacties :

    Een reactie posten