Asbest verontrust buurt

Datum:
  • dinsdag 5 augustus 2008
  • in
  • Categorie:
  • 5 augustus 2008 Noordkop - Brand vernietigt zeldzame soorten en vrijwel complete bollenschuur
      SINT MAARTENSBRUG

     De vraag of er nu wel of niet sprake is van asbestgevaar in de nasleep van de brand aan de Ruige-weg in Sint Maartensbrug bracht ook gisterochtend grote onzekerheid en onrust onder de buurtbewoners. „Ik kom nergens aan, volgens mij liggen hier nog allemaal brokjes asbest, ik weet niet wat ik moet doen," aldus een van de naaste bewoners van de grotendeels uitgebrande bollen­schuur.

     Toch is hun medeleven vooral gericht op de familie Huiberts, de bollenkwekers die bekend staat als mensen die hun bedrijf goed op orde hadden. „Inder­daad, terwijl er sprake was van slechte tijden in de bollen heb­ben wij hier altijd goed ge­draaid," vertelde een aangesla­gen Johanna Huiberts.

     Verloren

     „Alle plantgoed en leverbare bol­len zijn verloren gegaan. En daarbij zaten ook soorten die alleen wij nog hadden. Door deze brand zijn er echt bijzondere soorten verdwenen." In de bol­lenwereld moet jarenlang ge­werkt worden voordat een nieuw soort succesvol is. „Met zo’n bol­lenkraam opbouwen ben je soms wel vijftien jaar bezig. Als bol­lenkweker heb je geen baan, het is een manier van leven," vindt ze. De familie staat voor de moei­lijke vraag, hoe nu verder.

    Johan­na Huiberts: „We zitten op dit moment volop in de afwikkelin­gen van verzekeringen en taxaties. Het is natuurlijk mooi dat we goed verzekerd zijn, maar hoe we verder moeten of kunnen gaan, weten we nog niet. Die vraag komt straks en daar heb­ben we even de tijd voor nodig." Maar ook realiseert ze zich dat het nog erger had gekund want het was een heftige brand: „Maar gelukkig heeft niemand per­soonlijk letsel opgelopen, zijn er geen slachtoffers gevallen."

     Onzeker

     Uit de inventarisatie door een ge­specialiseerd bedrijf was geble­ken dat tot enkele honderden meters uit de buurt deeltjes van de dakbedekking kunnen voor­komen. „Daarbij is zeker nier al­tijd sprake van asbest," aldus een adviseur. „Er zat in het bedrijf weliswaar nog wat oud asbest, maar vrijwel alle dakplaten wa­ren van heel ander materiaal. Daarom is alles wat misschien op asbest lijkt nog lang niet altijd echt asbest."

    De onzekerheid bij de bewo­ners werd juist gevoed omdat in de officiële berichtgeving ener­zijds sprake was van lichte as­bestvervuiling en anderzijds ook van geen ’extra’ gevaar. Een van de buren kwam zojuist terug van vakantie, en kreeg gistermiddag te horen toch nog maar een nachtje elders te slapen. Een andere buur dacht ook in de loop van de dag met schoon­maken te kunnen beginnen, maar moet dus eveneens wach­ten tot ze weer in haar huis te­recht kan.

    Op vakantiepark De Lijsterbes heerste nog grote stilte. Slechts een Duitse vakantieganger was in zijn huis bezig. Ook hij wist gistermorgen niet waar hij aan toe was, maar kreeg in de middag te horen dat de Lijsterbes mid­den in het schoon te maken ge­bied zit. Dus voorlopig ook el­ders onderdak zoeken.

    Drie gezinnen en een groep jongeren, die op het vakantie-parkje logeerden, waren zater­dag door actie van de gemeente Zij pe ondergebracht op adressen in Callantsoog. Enkele andere gasten waren meteen naar huis gereden en een aantal bungalows stond leeg en in de verkoop.

    De enorme brand, zaterdag­middag, werd bestreden door de brandweerkorpsen van Zijpe, Harenkarspel en Schagen. Om­dat ook een transformatorkast op het perceel door de brand werd getroffen, is de hele omge­ving urenlang verstoken geweest van elektriciteit.

     Nog niet te overzien is, hoe lang de schoonmaakwerkzaam­heden vanaf vandaag zullen du­ren en wanneer de bewoners weer naar hun woning terug kunnen keren.

     Bron: NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten