Darwind wil stevige hap uit Kooyhaven.

Datum:
  • dinsdag 11 maart 2008
  • in
  • Categorie:
  • 11 maart 2008

     Anna Paulowna - Of Darwind al dan niet naar Anna Pau­lowna komt, hangt af van de Nederlandse Staat.
    Hoeveel windturbines wil zij bestellen? Zo meldde wethouder Fijko van der Laan gisteravond tijdens de raadsvergadering. Hei­jmans Vastgoed en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord gaven een presentatie over Kooyhaven.

     Darwind heeft momenteel de keuze uit drie locaties. Naast Ne­derland zijn ook het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in beeld. „De regio heeft een aan­bod gedaan", zei Bert Cozijnsen van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. „De ver­dere discussie wordt nu in Den Haag gevoerd. Voor zover ik weet, moet er maart of april meer duidelijkheid zijn."

     Als Darwind er voor kiest om daadwerkelijk voor de Noord­kop te gaan, dan zijn daar wel di­recte gevolgen voor Kooyhaven aan verbonden. Tom Köhler van Heijmans Vastgoed rekende voor dat het zogenoemde Regionaal Havengebonden Bedrijventer­rein bij Breezand, zo’n 36 hectare gaat beslaan. „Darwind heeft een ruimtevraag die tweederde van dat terrein vergt. Maar we weten pas meer over de omvang van Kooyhaven als we meer dui­delijkheid hebben over Darwind."

     Vorige week werd reeds een eerste concrete stap gezet om te komen tot de realisatie van Kooy­haven. De gemeenten Anna Pau­lowna en Den Helder, Ontwikke­lingsbedrijf Noord-Holland Noord en Heijmans Vastgoed on­dertekenden op woensdag 5 maart een samenwerkingsover­eenkomst.

     Dit jaar zijn er nog meer van soortgelijke stappen te verwach­ten. Zo moet in mei de startnoti­tie van de MER (Milieu Effect Rapportage) worden goedge­keurd en staat voor september of oktober het vaststellen van de richtlijnen van diezelfde MER gepland. Bedoeling is dan dat in januari of februari volgend jaar het ontwerpbestemmingsplan in combinatie met de MER wordt vastgesteld.

     De initiatiefnemers hadder eveneens nagedacht over de voorwaarden die de politiek in het verleden had gesteld. Zo is het de bedoeling dat op Kooyha­ven alleen havengebonden be­drijven zich vestigen die iets toe­voegen aan de Noordkop. Ook zal de infrastructuur aangepast moeten worden, zoals de krui­sing bij Kooybrug. Na opmerkin­gen van de Polderse politiek zeg­de Cozijnse eveneens toe om con­tact op te nemen met LTO om te kijken of er een LER (Landbouw Effect Rapportage) nodig is.

    Omwonenden worden bij het traject betrokken. De klankbord-groep voor omwonenden houdt donderdag 27 maart in Bloemen­lust in Breezand een eerste infor­matieavond. Aanvang is acht uur ’s avonds.

     Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten