26 maart 2008
Den Haag - Jaarlijks gaan vierhonderd tot zevenhonderd mensen dood door asbest.
Sloopbedrijven houden zich slecht aan de strenge regels voor het verwijderen van asbest. Toezichthouders lijken regels niet goed te handhaven.
Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport over samenwerking tussen verschillende instanties op de werkvloer. Bij het toezicht op asbestsanering zijn onder meer Vrom-Inspectie, Arbeidsinspectie en provincies betrokken, maar ze stemmen hun werk niet op elkaar af en vertellen elkaar niet waar ze mee bezig zijn.
Gemeenten laten asbest-verwijdering te veel links liggen, waardoor ook zij te weinig samenwerken. Transport van asbest naar de stortplaats blijkt lastig te controleren.
George Deken, voorzitter van de Vereniging van Sloopaannemers, onderschrijft dat gemeenten wel wat beter zouden kunnen controleren. Maar dat zou vooral nodig zijn bij een kleinegroep asbestverwijderaars. Volgens hem wordt er in de georganiseerde branche vooral op het gebied van asbestverwijdering goed en secuur gewerkt.
Minister Cramer (Milieu) schrijft in een reactie dat de Vrom-Inspectie de gemeenten op de huid zal zitten en gaat ingrijpen als deze het erbij laten zitten. Verder kondigt ze een onderzoek aan naar de naleving van asbestregels.
Asbest in schoolgebouwen heeft de afgelopen jaren zeker tien slachtoffers geëist, bleek gisteren uit onderzoek van het radioprogramma ’De Ochtenden’. Vaak gaat het om conciërges en klussende leerkrachten, die onderhoudswerk hebben verricht in gebouwen en zo met het kankerverwekkende asbest in aanraking zijn gekomen.
Advocaten waren op de hoogte van vijf mensen van wie verondersteld wordt dat ze via het schoolgebouw de dodelijke asbestkanker opliepen. Onderzoek van ’De Ochtenden’ via de verzekeringsbranche leverde nog vijf onderwijsslachtoffers op.
Bron: NHD
0 reacties :
Een reactie posten