MER megakippenfarm moet ook rekening houden met motorcrossers

Datum:
  • maandag 29 oktober 2007
  • in
  • Categorie:
  •   29 oktober 2007 - Noordkop  -  Of het motorcrossterrein daadwerkelijk wordt aangelegd in de hoek Alkmaarseweg en Waardweg, is allerminst zeker.

    Het college van de gemeente Wieringermeer stelt de gemeenteraad voor om de milieueffectrapportage (MER), die naar aanleiding van de vestiging van een megakippenfarm moet worden uitgevoerd, ook dieper in te laten gaan op de gevolgen die het nieuwe bedrijf kan hebben op het moorcrossterrein, dat mogelijk n de omgeving zal worden aangelegd. Daarbij gaat het vooral om geurhinder.
     
    Het viermanschap Weel heeft plannen om een megapluimveehouderij te vestigen aan de Oudelanderweg. Het bedrijf omvat onder meer zes pluimveestallen, geschikt voor het fokken van ruim anderhalf miljoen vleeskuikens, een mestverwerkinginstallatie en een slachterij. Om dit mogelijk te maken, zal eerst een milieueffectrapportage dienen te worden uitgevoerd. Ook zal de gemeenteraad het licht nog definitief op groen moeten zetten, alhoewel ze al min of meer heeft aangegeven ruimte te zien voor de vestiging van megalandbouwbedrijven in deze hoek van de polder.
     
    De milieueffectrapportage onderzoekt, zoals de naam al aangeeft, de mogelijke effecten van het bedrijf op het milieu in de nabije omgeving. Het college wil dat in dat verband ook aan aandacht wordt besteedt aan de effecten, die de pluimveehouderij kan hebben op het motorcrossterrein, dat mogelijk in die hoek van de polder wordt aangelegd. De hoek Alkmaarseweg en Waardweg is in het verleden regelmatig genoemd als geschikte locatie voor de realisatie van een motorcrossterrein. Als dit terrein wordt voorzien van bijvoorbeeld een kantine, dan kan deze geurhinder ondervinden van een megakippenfarm.
     
    Of het motorcrossterrein daadwerkelijk wordt aangelegd in de hoek Alkmaarseweg en Waardweg, is allerminst zeker.
     
    Het college wil echter alle opties open houden. Dat is de reden dat ze de gemeenteraad voorstelt om de MER uit te breiden met een richtlijn, waarbij de mogelijke effecten van de megakippenfarm op een motorcrossterrein in kaart worden gebracht. De politiek zal daar een oordeel over moeten vellen. Het college, of beter gezegd een deel van de gemeenteraad, wilde aanvankelijk dat het viermanschap Weel naast de gewone milieueffectrapportage een plan-MER zou laten uitvoeren, waarbij zou worden onderzocht of de megakippenfarm wellicht beter op zijn plaats zou zijn op een bedrijventerrein, maar dat blijkt juridisch geen haalbare kaart. Bovendien is het de vraag of het redelijk is een ondernemer onderzoek te laten doen naar alternatieve locaties en daar geld in te steken, terwijl hij die grond misschien wel helemaal niet in zijn bezit kan krijgen. Of het motorcrossterrein daadwerkelijk wordt aangelegd in de hoek Alkmaarseweg en Waardweg, is allerminst zeker.
     
     
    Bron: Wieringermeerbode

    0 reacties :

    Een reactie posten