Kamer akkoord met middelenwet

Datum:
  • zaterdag 6 oktober 2007
  • in
  • Categorie: , ,
  • De nieuwe Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden kan per direct ingaan.
    6-10-2007

    "Na wat tegenstribbelen stemde de Kamer vandaag hiermee in. De Kamer wilde van de ministers Gerda Verburg (landbouw) en Jacqueline Cramer (Vrom) garanties dat een voldoende effectief middelenpakket voor telers behouden zou blijven.

    Een keiharde garantie wilde Verburg niet geven, maar ze beloofde wel dat telers 'niet of nauwelijks last' zouden hebben van de herbeoordeling van middelen.

    Die herbeoordeling, waaraan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) de laatste hand legt, was nodig nadat de rechter in mei de toelating van ruim 800 middelen ongeldig had verklaard.

    Verburg gaf een aantal redenen waarom verder uitstel van inwerkingstreding van de nieuwe wet niet wenselijk zou zijn.

    Spoedige inwerkingtreding was toegezegd zowel aan Natuur en Milieu - dat daarop bezwaren introk - als aan de Europese Commissie.

    Verder zouden volgens de minister geen nieuwe besluiten genomen kunnen worden zonder dat de nieuwe van kracht is. Dat betreft naast het afgeven van vrijstellingen ook het vaststellen van de herbeoordelingslijst.

    Op verzoek van VVD-Kamerlid Janneke Snijder zegde minister Cramer toe dat de definitieve vaststelling van de lijst gebeurt in overleg met de sector.

    Volgens Cramer kan dit binnen drie, vier weken. De sector vreest dat het CTGB niet alle nieuwe gegevens bij de beoordeling heeft betrokken, om deze maar zo snel mogelijk af te ronden. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de beschikbaarheid van een fors aantal middelen.

    Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Stef Severt




    0 reacties :

    Een reactie posten