21 juni 2007
Den Helder - ’Kooypunt-Zuidoost meest geschikte locatie havengebonden bedrijventerrein’
Volgens onderzoeksbureau Decisio is Kooypunt-Zuidoost de meest geschikte locatie voor een regionaal havengebonden bedrijventerrein, ook wel bekend als Kooyhaven.
Decisio stelt dat er behoefte is aan zo’n terrein tussen de negentien tot veertig hectare, goed voor tussen de 1036 en 1264 arbeidsplaatsen. Decisio concludeert dat in een rapport dat zij in opdracht van de Provincie Noord-Holland in de afgelopen paar maanden samenstelde. Bedoeld als actualiseringslag, want het eerste onderzoek - toen nog uitgevoerd in naam van Kop en Munt - dateert van 2002. Geheel verrassend is de uitkomst niet, want de Provincie is voorstander van zo’n terrein.
Volgens Decisio speelt de behoefte aan zo’n terrein grotendeels op korte termijn, tussen nu en drie jaar. Gezien de huidige ontwikkelingen en perspectieven in met name de offshoresector verwacht zij dat de ruimtebehoefte tot 2020 blijft spelen. „Naar verwachting zullen er geen kavels op havengebonden bedrijventerreinen vrij komen voor ontwikkelingen."
In Noord-Holland is volgens haar vrijwel geen haventerrein meer in de aanbieding. Alleen in de Wieringermeer is nog 2,7 hectare te vinden aan het IJsselmeer, maar dat is te ver van zee. Het watergebonden bedrijventerrein in Schagen is uitgegeven en in Den Helder is het aanbod nihil. Westoever, Oostoever en Nieuwe Diep hebben geen ruimte meer en kennen beperkingen in de vorm van risicozonering (NAM). Kooypunt Zuid-Zuid is geen reele optie, gelet op de N9 en gas transportleidingen.
Volgens Decisio zijn met de ontwikkeling van het havengebonden bedrijventerrein ruimduizend arbeidsplaatsen gemoeid. Het gaat naar verwachting vooral om geschoolde arbeid, MBO en HBO. Deels is het verplaatste werkgelegenheid van binnen en buiten de regio, ruim dertig procent.
Darwind
Voor een groot deel betreft het nieuwe werkgelegenheid als gevolg van de investeringen van het bedrijf Darwind, nu gevestigd bij ATO op Kooypunt. Deze onderneming wil eind 2008 de eerste prototypen van de offshore windturbine gereed hebben en medio 2009 staat de plaatsing van deze prototypen op zee gepland. Vanaf 2010 wordt een jaarlijkse productie beoogd van 450 windmolens per jaar en daarvoor is vanaf 2009 ruimte nodig, namelijk zo’n dertig hectare water-gebonden bedrijventerrein. In principe moet de toekomstige wigdmolenproductie binnen de Kop plaatsvinden. De provincie wil daarmee de economie stimuleren.
De gemeenteraden van Den Helder en van Anna Paulowna bespreken begin juli het rapport. Voor belangstellenden is er op donderdag 28 juni een informatieavond in Bloemenlust in Breezand, waar vertegenwoordigers van het onderzoeksbureau, de provincie en de gemeenten aanwezig zijn. Aanvang is acht uur.
Bron: NHD
0 reacties :
Een reactie posten