17 februari 2007
Provincie NH - Norm blootstelling door rekenfout te soepel
De blootstellingnormen voor asbest moeten eigenlijk tien keer zo streng zijn. Dit blijkt uit een advies uit 2006 van de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Van Geel van Vrom. De raad start deze zomer een onderzoek met het doel een compleet nieuwe asbestnorm op te stellen.
In het IJmuidense kinderdagverblijf Pino werd begin januari een verhoogde asbestconcentratie in de lucht gemeten. „Volgens onze berekening was de kans daar 1 extra geval van kanker op 100 miljoen mensen op jaarbasis. Aanpassing van de norm zou betekenen dat dit 1 op de 10 miljoen moet zijn", zegt GGD-arts Anne de Vries.
Cv-leidingen
De normen zijn in 1987 vastgesteld op basis van Amerikaans onderzoek uit 1984. Al snel kwam een rekenfout in dat onderzoek aan het licht. Deze fout is in de Nederlandse normen echter nooit hersteld. De fout betreft juist de gevaarlijkste vormen van asbest: bruin en blauw asbest. Bruin asbest is veel gebruikt als isolatiemateriaal van bijvoorbeeld cv-leidingen.
Onderzoeker Sies Dogger van de Gezondheidsraad ontdekte de rekenfout. „Ik stond er wel van te kijken, een factor tien verschil. Er zijn in recenter onderzoek nog veel meer afwijkende zaken naar voren gekomen, echter in positieve zin." Zo blijkt het meest voorkomende witte asbest minder gevaarlijk dan gedacht.
Tinka de Bruin van het comité asbestslachtoffers reageert geschrokken. „Het is om te huilen dat er zo lang een foute norm is gebruikt. Wij pleiten ervoor om gemeenten verplicht te stellen een inventarisatie en sanering van alle asbest-risicopanden uit te voeren. In elk ouder openbaargebouw kun je ongemerkt asbest inademen."
Volgens Johan van Antwerpen, voorzitter van de Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen, is het nu nog belangrijker om asbestresten uit huizen te verwijderen. „Deeltjes uit resten van asbestisolatie dwarrelen via kieren door het hele huis. Dat komt door natuurlijke ventilatie. Als je asbest in de kruipruimte hebt, kun je zelfs op zolder vezels aantreffen. Voor de bewoners kan dat wel degelijk schade aan de gezondheid opleveren."
Van asbest is al lang bekend dat het longkanker en buikvlies-kanker kan veroorzaken. Omdat asbest in de vorige eeuw gold als een uitstekend en goedkoop bouwmateriaal is het nog steeds in veel oudere panden aanwezig.
Bron: NHD
0 reacties :
Een reactie posten