Kabinet komt met regeling voor niet-beroepsgebonden asbestslachtoffers

Datum:
  • vrijdag 10 november 2006
  • in
  • Categorie:
  • 10 november 2006 Den Haag - Jaarlijks wordt bij ongeveer vierhonderd mensen mesothelioom vastgesteld.
    Mensen die mesothelioom hebben opgelopen doordat zij langdurig zijn blootgesteld aan asbest in hun omgeving (buitenmilieu), krijgen van de Rijksoverheid een tegemoetkoming.

     Het via civielrechtelijke procedure afdwingen van een schadevergoeding bij bedrijven die in het verleden op grootschalige wijze asbest hebben gebruikt in het buitenmilieu, is een langdurige en emotionele weg. Vaak overlijden slachtoffers voordat er een gerechtelijke uitspraak is.

    Het kabinet zal, voor zover mogelijk, de tegemoetkoming vervolgens verhalen op de verantwoordelijke bedrijven. Deze regeling is specifiek bedoeld voor mensen die niet beroepsmatig in contact zijn gekomen met asbest.

    Voor beroepsgebonden mesothelioomslachtoffers bestaat een dergelijke regeling namelijk al. De ministerraad heeft hier op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer mee ingestemd. De op te stellen regeling zal goed afgestemd worden met de bestaande regeling tegemoetkoming beroepsgebonden mesothelioomslachtoffers.

    De totale kosten voor de overheid zullen zo’n 2 miljoen euro bedragen. Jaarlijks wordt bij ongeveer vierhonderd mensen mesothelioom vastgesteld. Ongeveer 120 van hen zijn niet beroepsmatig in contact gekomen met asbest en komen dus in aanmerking voor deze nieuwe regeling.

    Na 2015 zal het aantal slachtoffers sterk teruglopen, omdat sinds midden jaren negentig asbest vrijwel niet meer is gebruikt. Deze tegemoetkoming voor niet-beroepsgebonden mesothelioomslachtoffers volgt op het zogeheten Eternitprotocol.

    Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum bleek dat er jaarlijks vier personen aan mesothelioom overlijden in de regio Goor ten gevolge van milieublootstelling (asbestwegen). Naar aanleiding daarvan stelde het bedrijf Eternit een protocol op, op basis waarvan slachtoffers een uitkering ontvangen van Eternit. In Harderwijk en Goor is in het verleden veel asbest in het buitenmilieu terechtgekomen omdat mensen daar hun wegen en erven verhardden met asbestplaten, afkomstig van het bedrijf Eternit.


     Zie ook Dossier Asbest: http://www.vrom.nl/asbest

    Bron: VROM


    0 reacties :

    Een reactie posten