23 april 2006
Den Haag - ‘Voor de rechtbank weegt het belang van Eternit zwaarder dan het leven van een burger’
Voormalig asbestverwerker Eternit is volgens de rechter niet verantwoordelijk voor het asbest in wegen en boerenpaden in Twente. Deskundigen en slachtoffers zijn verbijsterd over het vonnis, dat volgens hen inhoudelijk onjuistheden bevat.
JEROEN DE VREEDE
ALMELO
Het vonnis waarmee de rechtbank in Almelo asbestfabrikant Eternit vrijpleit, maakt verbijsterde reacties los bij slachtoffers en deskundigen. Volgens de rechtbank is de asbestfabriek niet verantwoordelijk voor het asbest in diverse wegen en boerenpaden in Twente.
De motivering van de rechtbank bevat volgens deskundigen onjuistheden. De rechters stellen ‘ten onrechte’ dat twee cruciale onderzoeksrapporten zijn geschreven in opdracht van asbestslachtoffers.
De onderzoekers en het ministerie van VROM bevestigen dat de onafhankelijke studie uit juni 2005 is verricht in opdracht van het ministerie. Dit staat tot twee keer toe vermeld in de rapporten.
De onderzoeken leggen voor het eerst verband tussen longvlieskanker en de asbestwegen.
„Particulieren kunnen zo’n onderzoek niet betalen. Dit is volstrekte onzin,” zegt onderzoeker Sinninghe Damsté.
Het onderzoek wijst uit dat bij vrouwen in het gebied met asbestwegen 4,6 keervaker longvlieskanker voorkomt. Deze kanker wordt alleen door asbest veroorzaakt.
Het slachtoffer in deze rechtszaak, een 62-jarige vrouw die in 2000 overleed, is alleen via het materiaal van haar boerenerf blootgesteld aan asbest.
Toch stelt de rechtbank dat het slachtoffer de kanker ook van andere asbestbronnen, zoals uitstoot in de lucht, kan hebben gekregen. Volgens de onderzoekers is dit een achterhaald idee.
Het Comité Asbestslachtoffers verwijt de rechtbank de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van het onderzoek in twijfel te trekken.
„Voor de rechtbank wegen de belangen van de firma Eternit zwaarder dan het leven van een burger,” meent het comité.
De rechtbank oordeelt verder dat Eternit de afnemers van zijn asbest in de jaren ’70 niet had hoeven te waarschuwen, omdat toen nog niet bekend zou zijn dat asbest ook in lage concentraties gevaarlijk was.
De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor meer rechtszaken van asbestslachtoffers.
Advocaat F. Ruers van de nabestaanden noemt het vonnis ’ongelooflijk’. Hij adviseert de nabestaanden in hoger beroep te gaan.
slachtoffer
’De omgekeerde wereld’
Asbestslachtoffer Harry Jansman is teleurgesteld maar amper verrast door het vonnis. Jansman (44) deed vorige week zijn verhaal in deze krant. Met nog hooguit twee jaar te leven, heeft ook hij asbestbedrijf Eternit voor de rechter gedaagd. De uitspraak in zijn zaak is dinsdag.
„Het lijkt erop dat je de rechtbank er telkens opnieuw van moet overtuigen dat je van asbest ziek wordt." Jansman zegt te kunnen bewijzen dat Eternit veel eerder dan 1984 wist dat asbest gevaarlijk was, óók in kleine hoeveelheden zoals in de wegen.
„Het is de omgekeerde wereld te stellen dat de slachtoffers zelf schuldig zijn omdat zij het materiaal hebben gebruikt.”
Tot nu toe
• Eternit maakt sinds 1937 in Goor dakbedekkingen. Jarenlang is daarbij asbest gebruikt. Oud-medewerkers zijn de afgelopen jaren aan asbestziekten gestorven. Ook onder familieleden vallen slachtoffers na asbestcontact via werkkleding.
• In de omgeving van de Eternit-fabriek zijn jarenlang paden en boerenerven verhard met gratis door Eternit verstrekt afval.
• Onderzoek uit juni 2005 legde voor het eerst een duidelijk verband tussen het asbest in deze wegverhardingen en het veel vaker voorkomen van longvlleskanker bij omwonenden.
• Deze ziekte openbaart zich gemiddeld dertig jaar na blootstelling aan asbest, waarbij ook lage concentraties gevaarlijk zijn. De ziekte is onbehandelbaar en dodelijk binnen een tot twee jaar.
Bron: AD
0 reacties :
Een reactie posten