2 maart 2006
Anna Paulowna - Open brief van leden van de Amstelmeerruiters over de gang van zaken bij RAP.
Wieringerwerf, 1 maart 2006
Geachte heer/mevrouw,
Middels deze brief willen wij u op de hoogte stellen hoe wij als vereniging door de gemeente Anna Paulowna in de afgelopen jaren benadeeld zijn.
Wij zijn enkele leden van paardensportvereniging De Amstelmeerruiters (AMR). Onze vereniging is op 30 september 2002 opgericht, hetgeen door de gemeente Anna Paulowna in eerste instantie aangemoedigd werd.
Evenals Voltige Vereniging Den Helder en Rijvereniging Anna Paulowna (RAP) maken wij gebruik van de manege in Van Ewijcksluis welke in eigendom is van de gemeente Anna Paulowna.
Ten tijde van de oprichting was de manege in beheer van Stichting Ruitercentrum Anna Paulowna. Zij regelden onder andere de kantine, het onderhoud en de verhuur van de rijbanen. Door strubbelingen tussen RAP en de Stichting heeft de gemeente per 1 december 2004 de huurovereenkomst met de Stichting beëindigd. Hierna is er voor ons veel veranderd.
De gemeente heeft de eerste week werkzaamheden in de manege uitgevoerd, waardoor deze voor alle verenigingen gesloten was. Toen de werkzaamheden beëindigd waren is echter alleen RAP hiervan op de hoogte gesteld, waardoor onze lessen pas een week later hervat konden worden. Waar vroeger alle verenigingen eigen sleutels hadden kreeg nu alleen RAP een aantal sleutels. Als wij buiten de lessen gebruik wilden maken van de manege dienden wij bij RAP een sleutel op te halen. Wij moesten hiervoor 25 minuten omrijden waardoor onze paarden langer dan nodig op de wagen stonden. RAP leden konden de sleutel echter wel in Van Ewijcksluis ophalen. Pas na drie maanden kregen wij als vereniging een eigen sleutel. Ondertussen stelde de gemeente een beheerscommissie (BCM) in.
De praktische werkzaamheden zijn zonder overleg tijdelijk aan RAP uitbesteed. Zij ontvangen hiervoor een vergoeding. Ons is geen enkele mogelijkheid geboden op een soortgelijke afspraak en bovendien is nu duidelijk geworden dat dit zo blijft.
In de laatste maanden van het beheer van de Stichting hadden wij wat betreft het vrijrijden gelijke rechten als RAP. De gemeente stelde dat alles hetzelfde zou blijven tot drie jaar na huuropzegging aan de stichting (eind 2007), echter nadat de stichting was ontslagen werd ons door het bestuur van RAP op onvriendelijke wijze verteld dat wij op bepaalde uren niet meer mochten vrijrijden en dat wij per direct de bak dienden te verlaten.
Toen wij de BCM hierop aanspraken stelden zij ons in het gelijk. Meteen al bleek dat RAP niet op de hoogte was gesteld van het besluit van de BCM, hierdoor liepen de gemoederen weer hoog op.
Navraag bij de gemeente leerde ons dat de BCM geen mandaat heeft en slechts mag adviseren en dat de gemeente niet akkoord ging met het besluit van de BCM om de verenigingen gelijke rechten te geven.
Om de manege rendabel te maken is het vrijrijden per 1 januari 2006 geheel afgeschaft. Wie nu gebruik wil maken van de manege dient deze in zijn geheel te huren. Dit om geschillen tussen verenigingen te voorkomen. Wij vinden het erg vreemd dat iemand van RAP tijdens onze lessen dan wel de kantinedienst draait.
Het in zijn geheel huren zou voor alle verenigingen E 10,- per uur gaan kosten. Voor mensen die vaak gebruik maken van de manege is dit niet op te brengen. Alle verenigingen zouden op deze uren aanspraak mogen maken. De gemeente heeft echter besloten alle vrije uren (ca 50 uur) aan RAP te verhuren voor E 5,- per uur, ondanks dat zij zelf gesteld hebben dat E 5,- per uur niet eens toereikend is voor de huur van één bak. RAP huurt nu dus voor dit bedrag 2 bakken! Als wij de manege willen huren dienen wij dit drie dagen van te voren schriftelijk bij de gemeente aan te vragen, waarna de gemeente aan RAP goedkeuring vraagt. Wij betalen dan E 10,- welke door RAP ontvangen wordt.
Dit betekent dat RAP geld verdient als wij van de gemeente de manege huren. Als de leden van AMR zich dan wederom aan de regels houden en in de buitenbak gaan vrijrijden, hetgeen wel toegestaan is, wordt er toch door leden van RAP aan de gemeente doorgegeven dat er binnen gereden wordt. Hierop ontvangt het bestuur van de AMR een e-mail waarin gedreigd wordt met inname van de sleutel, zonder dat er hierover bij de AMR enige informatie is ingewonnen door de gemeente.
Als degene die valselijk beschuldigd wordt zich beklaagt bij de gemeente middels een e-mail wordt deze linea recta doorgestuurd naar de voorzitter van RAP. Dit is natuurlijk volkomen ongepast. Om de kosten verder te dekken moet voor de stalling van een menkar dit jaar E 150,- betaald worden. Volgend jaar zal dit E 300,- zijn.
Naar aanleiding hiervan heeft een aantal leden van de AMR zijn menkar verwijderd. Navraag leert ons dat de leden van RAP hier niet van op de hoogte zijn gesteld. Wij zijn dan ook bang dat dit niet door RAP betaald zal worden en dat de regels later weer in hun voordeel aangepast zullen worden.
Ook meegenomen in de begroting is E 12.000,- winst uit de kantine. Deze is inmiddels echter zonder overleg met de andere verenigingen voor E 8.000,- aan RAP verpacht. Door deze verschuivingen kan de begroting ons inziens nooit sluitend worden.
Wij vragen ons dan ook af wie uiteindelijk deze tekorten zal gaan betalen. De overige verenigingen of misschien de inwoners van de gemeente Anna Paulowna?
Gelukkig heeft onze rijvereniging een rechtsbijstandverzekering, zodat wij niet geheel ten onder gaan aan de kosten van het constante gevecht om gelijkwaardig behandeld te worden.
Desondanks is het bestuur van onze vereniging meer bezig met het voeren van gesprekken en het schrijven van brieven dan met het besturen van een paardensportvereniging. Hierdoor worden wij belemmerd in het op een leuke manier uitoefenen van onze sport. Omdat de gemeente Anna Paulowna overduidelijk een beleid voert gebaseerd op willekeur, zien wij ons genoodzaakt andere instanties aan te schrijven, in de hoop dat iemand ons kan helpen één en ander recht te zetten.
Hoogachtend,
Namens de verontruste leden,
Linda Schellevis
Karen Klaver
Hans Hoekmeijer
Ineke de Haan
0 reacties :
Een reactie posten