26 december 2005 - Anna Paulowna - Als de feiten aan de kant worden geschoven en ‘het gevoel’ leidend is bij maatregelen is de weg vrij voor willekeur en rechtsongelijkheid. Kanttekeningen
van Stichting JAS bij de raadsvergadering van 19 december 2005.Aanwezig: de raad
de voorzitter, de heer A.J.Pennink
Op de tribune: de wethouders: de heer S.Steenbergen, mevr. L. Franken-de Vries. Ambtenaren: de heer van Ooyen (ingehuurd), de heer Marcel Eversdijk, Oonincx, Brink, Hek, Boogaard en Douma.
Inspreektekst van:
de heer L. Schurer over: 1. de bouw van de brede
school /gemeentehuis /bibliotheek (agendapunt 6)
2. de legesverordening bouwvergunningen (agendapunt 12)
Stichting JAS over: 1. Scholenbouw Breezand ( agendapunt 7)
2. ‘Wijziging afstemmingsverordening’ ( agendapunt 17)
De raadsagenda van 19 december, waarvan Stichting JAS 3 zaken wil noemen.
IJsbaan
De scholenbouw in Breezand stond op de agenda als 500.000 euro extra voor een inpandige gymzaal, maar daarbij stond wel mits de locatie ‘ijsbaan’ wordt. Vervolgens mag eigenlijk alleen over de 500.000 euro worden gesproken voor de inpandige gymzaal en niet meer over de locatie.
Burgemeester Pennink had daar zelfs zijn positie als voorzitter van de raad aan verbonden aan dit voorstel. En deze chantagemethode zou je denken pikt een raad niet. Maar in Anna Paulowna kan alles. Het CDA, PvdA en WESP noemden dit niet eens op! Alleen de VVD en Leal roerden het aan.
Nu opperde VVD-bestuurslid R.de Visser, zelf inwoner van Breezand, tijdens de voorlichtingsavond in de gereformeerde Kerk aan de Molenvaart, om een referendum hierover te houden. Maar dit kwam in het betoog van de VVD-fractievoorzitter niet meer voor.
De VVD-fractievoorzitter, de heer Meskers, verliet voor de stemming de raadszaal, om pas na de stemming terug te komen. Nu stemden de andere VVD-raadsleden, de heer Janssen, de heer van Balen Blanken en mevrouw de Lange wel voor het voorstel. Bij de verkiezingen altijd te gebruiken door de heer Meskers, dat hij niet vòòr het voorstel heeft gestemd?
Gemeentehuis
De gang van zaken betreffende het besluit over de brede school/ het gemeentehuis/bibliotheek. Er had geheel geen voorlichting of informatieavond naar de bevolking toe plaats gevonden.
De PvdA vond dit ook niet nodig. De stelling van de PvdA bij monde van de heer van der Laan: wij zijn als raadsleden gekozen door de bevolking en vertegenwoordigen hen. De heer van der Laan vond ook dat de inspreekmogelijkheden voor de burgers voldoende zijn geweest.
Een verbeten wethouder, mevrouw L. Franken-de Vries (CDA) kwam nog met een EU-subsidie van 1 miljoen. De voorwaarden werden er niet bij vermeld, evenals dat de subsidie nog niet is toegekend.
Een zo ingrijpende zaak, als het verplaatsen van je gemeentehuis voor je burgers blijkt dan voor de raadsleden niet anders te zijn dan, zoals CDA-raadslid van Tongerloo liet weten: ’ Ieder bedrijf krijgt om de zoveel tijd een ander kantoor.’
Wat is er toch mis gegaan met deze raadsleden de afgelopen vier jaar.
De VVD bleek toch wel in te zien, of heeft andere ‘plannen’, dat het verplaatsen van je eigen gemeentehuis een hele grote ingreep is. Fractievoorzitter, de heer Meskers, zag niet in waarom niet direct met de school alleen kan worden begonnen.
De heer Rhuska, nummer 2 op de kandidatenlijst van de VVD, liet op de VVD-website weten:
‘Als de burgemeester en gemeentesecretaris op deze manier met plannen voor een nieuw gemeentehuis wegkomen, dan geven ze duidelijk te kennen eigenlijk lak te hebben aan de burger. Dit zou bijna het label ‘onbehoorlijk bestuur’ verdienen en zou ik me als raad schamen om dit goed te keuren ... ‘
Het voorstel voor de nieuwbouw van scholen/gemeentehuis/bibliotheek werd 8 tegen 7 aangenomen.De PvdA en het CDA stemden voor.
En dit is dan weer een teken aan de wand, want zo’n belangrijk item met één stem redden, is geen goede zaak. Het draagvlak in de samenleving is velen malen kleiner dan deze stemverhouding.
Afstemmingsregeling
Het derde item, instemmen met de wijziging van de ’Afstemmingsregeling’ voor ‘de wet werk en Bijstand’ . Een wijziging van de afstemmingsregeling en wel met inplaats van 1 naar 3 maanden strafkorting.
De motivering:‘ niet afdoende bewijsbaar maar op een gevoel bij de trajectconsulent als rapporteur, dat een aantal klanten niet formele nevenactiviteiten ontplooien....’ .
De zwartste dag van het hele jaar volgens Stichting JAS. Het niet meer op feiten maar op gevoel zaken veranderen.
En dat was de tweede keer die week, want voorzitter de heer J.H. Kuijpers van de Stichting JAS werd voor 3 maanden de toegang tot het gemeentehuis ontzegd omdat een medewerkster van het bedrijf BügelHayema het GEVOEL had, dat de heer Kuijpers een ambtenaar was.
En dan kun je wel stellen, dat deze gemeente de weg kwijt is, want ook de raad, op voorstel van fractie Leal wilde hier niets aan doen. Als de feiten aan de kant worden geschoven en ‘het gevoel’ leidend is bij maatregelen is de weg vrij voor willekeur en rechtsongelijkheid.
Een oplossing: herindeling!
Bron: redactie JAS
0 reacties :
Een reactie posten