Bodem bij Wiel is ernstig met asbest vervuild

Datum:
  • maandag 7 november 2005
  • in
  • Categorie:
  • 7 november 2005 Schagen - Er is een ernstige asbestverontreiniging gevonden op één plek in het toekomstige recreatiegebied De Wiel in Schagen.
    De gemeente vindt echter niet dat er gesaneerd hoeft te worden. Het asbest is gevonden in de bodem van een dijkje dat de oostoever vormt van De Wiel.

    Langs die dijk komen drie vissteigers als onderdeel van het recreatiegebied De Wiel dat momenteel in aanleg is. Bij de meest noordelijk steiger, het dichtst bij het toekomstige strand, is de hoogste concentratie asbest gevonden.

    De gevonden hoeveelheid is zo groot, dat er volgens de gemeente Schagen formeel sprake is van een ’ernstige verontreiniging’. Bij de twee andere steigers is de concentratie lager, maar die vindplaatsen duiden er op dat er langs de hele dijk sprake is van vervuiling.

    Het dijkje is in de jaren zestig aangelegd met bouwpuin om te voorkonen dat de golfslag van de Wiel landbouwgrond zou wegvreten. Schagen vindt evenwel niet dat het asbest opgeruimd hoeft te worden. Volgens het college doet de vervuiling zich buiten het strandgedeelte voor. En zodoende is er geen ’sprake van een saneringsurgentie.’

    De andere meetpunten geven waarden aan die beneden de saneringsgrens blijven. Provincie Maar het is niet de gemeente die bepaalt of er gesaneerd moet worden of niet. Dat is een bevoegdheid van de Provincie. Die zal dan ook nog een besluit over deze zaak moeten nemen, zo erkent het college. Vooralsnog gaat de gemeente er vanuit dat de aanleg van recreatiegebied De Wiel niet extra duur zal worden. De vervuiling van het dijkje, dat officieel tot wandelpad zal worden benoemd, is aangekaart door de Schagenaar R. van Wieringen. Hij is dan ook niet verbaasd over de vondst.

    ‘Kijk, de gemeente heeft zichzelf nu wel een vergunning gegeven, maar ze hadden natuurlijk voor ze dat deden, de bodem moeten onderzoeken op eventuele vervuiling. Moet jij eens proberen als je een bedrijf wil starten of zo. Jij kan wel de hele zaak afgraven, dat verzeker ik je.’ Het toegespitste bodemonderzoek was een vervolg op wat de gemeente een ’zintuiglijk bodemonderzoek’ noemde. Maar ’vanwege historische gegevens’, durfde de gemeente toch niet uit te sluiten dat er asbest in de grond zat. Bovendien zou er voor de aanleg van het recreatiegebied nogal wat grond moeten worden afgevoerd naar andere locaties. Maar Schagen heeft nu ontdekt dat deze vervuilde grond daar niet bij nodig is. Er volgt nog een verdere bemonstering van het terrein om de vervuiling ’af te perken’, zo schrijft de gemeente.

     Bron: NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten