10 augustus 2005
Anna Paulowna - ’Anna Paulowna vangt de belastinginkomsten’
Het loopt bar slecht met de grondverkoop voor woningbouw en bedrijven in Den Helder. Toch blijft wethouder N. Bais voorstander van de aanleg van een bedrijventerrein rond Kooyhaven op het grondgebied van Anna Paulowna.
De zorgenkindjes in de grootste gemeente van de regio zijn bedrijventerrein Kooypunt aan de westkant van het kanaal en Doggerswijk West. Dat staat in het accountantsrapport dat hoort bij de jaarrekening 2004. In het rapport merkt accountant Deloitte op dat de exploitatie van het nieuwe deel van Doggerswijk feitelijk met verlies sluit. Deze wijk heeft concurrentie van het plan om op het terrein van Noorderhaven in julianadorp zo’n driehonderd woningen in de vrije sector te bouwen.
Waarom hamert de marinestad op de aanleg van de veelbesproken haven met bedrijfsterreinen bij Kooypunt op het grondgebied Anna Paulowna, als men zoveel moeite heeft om de gronden die nu beschikbaar zijn te verkopen? ‘De haven in Anna Paulowna is een ander verhaal’, stelt wethouder Bais van economische zaken. ‘Wij geloven dat er in de regio zeker markt is voor havengebonden bedrijventerreinen.’
De raad van Anna Paulowna zit helemaal niet op die haven te wachten. Bais zegt dat over de haven echter nog steeds wordt overlegd: ‘Mijn voorkeur is dat het doorgaat. Ik hoop door overleg, want het is belangrijk voor de regio. Die haven komt er niet alleen voor Den Helder. Het is ook goed voor de economie van Anna Paulowna. Die gemeente gaat bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting voor dat bedrijventerrein vangen, niet Den Helder. Waar het ook om gaat is het doorbreken van de monocultuur. De regio loopt economisch achter.’
Terwijl de Kooyhaven aan de oostzijde van het kanaal moet komen loopt het aan de westzijde op bedrijventerrein Kooypunt niet zoals de gemeente had gehoopt. Op die locatie moet van de beschikbare 252.775 vierkante meter nog 190.500 m2 worden verkocht. De gronden zouden in totaal 17,4 miljoen euro moeten opbrengen. Vorig jaar is slechts 9.700 vierkante meter grond verkocht aán bedrijven.
De accountant wijst er op dat stagnerende grondverkopen een nadelige uitwerking hebben op de hoogte van de rentekosten en het verwachte resultaat. Volgens wethouder Bais laat de economische recessie Den Helder niet los en heeft dat gevolgen voor de grondverkopen. Hij put echter moed uit de ontwikkeling van de Paleiskade bij de vissershaven. ‘We krijgen signalen van bedrijven die interesse hebben om zich hier te vestigen. We zitten er bovenop om ze hier naartoe te krijgen.
Bron: NHD
0 reacties :
Een reactie posten