24 november 2003
Den Helder - Asbestbagger uit de grachten van de Oude Rijkswerf wordt gereinigd door VOF ’t Oost.
Omgerekend ligt er een voetbalveld met een laag modder van ruim zeven meter op de grasmat. Zoveel met asbest verontreinigde bagger komt er uit de grachten rondom de Oude Rijkswerf Willemsoord.
De Vries & Van de Wiel Milieutechniek uit Schagen stort zich vol overtuiging op de reiniging van 75.000 kubieke meter specie op ’t Oost. Tijd voor bedrijfsbezoek.
Gestoken in knalgele kaplaarzen en felrode bedrijfsjassen stappen Gerrit Zeeman en Bert Stuive over betonnen platen, op weg naar de milieutechnische proeftuin. Zeeman is locatiedirecteur van de vof ’t Oost, die samen met de gemeente Den Helder in het project is gestapt. Stuive is coordinator bodemsanering en infrastructuur Oude Rijkswerf.
Weldra doemt een terrein op vol met plastic beklede containerbakken, draaiende trans portbanden, brommende aggregaten en zwenkende kraaninstallaties. Daarachter ligt een uitgestrekt bassin waaruit grijpers met enige gulzigheid happen nemen en dat met een sierlijke beweging elders deponeren. Alsof hier een reusachtige scheikundeproef staat opgesteld. Wat in feite ook het geval is want het betreft een pilotproject waarbij op experimentele basis asbest wordt verwijderd uit bagger. Al met al een indrukwekkend gezicht, vanuit een gestapelde container die tot controlekamer is omgebouwd.
Zeeman: ‘Wat we hier doen, is eigenlijk nog niet eerder vertoond. Doodeenvoudig omdat er nog niet eerder ervaringen mee opgedaan zijn. Enkele jaren geleden is men tot het besef gekomen dat asbest schadelijk is voor het milieu. Maar veel later is pas ontdekt dat we verschillende soorten asbest onderscheiden in verschillende samenstelling en risicogradaties.’ Waar die enorme hoeveelheid opgehoopte asbest vandaan komt, is voor Zeeman geen verrassing.
‘Wat denk je dat er vroeger allemaal aan materiaal in schepen is verwerkt? Denk maar eens aan dat spul dat ter isolatie om die pijpen en buizen werd gewikkeld en tussen wanden werd geperst. Er werden reparaties uitgevoerd langs de kade met slijpmachines. Er belandden buizen met bekleding en al in het water. Daar deed toen echt niemand moeilijk over. Zal ik je eens wat vertellen? Bij de ontgroening van jonge zeecadetten werd vroeger een grote kist gebruikt, volgestopt met isolatiemateriaal, met aan twee kanten een nauw gat. Daar moesten ze doorheen kruipen zonder te ademen. Lukte dat niet, dan moest je naar adem happen en kreeg je enorme concentraties binnen.’
Sedimenteren
Hier op ’t Oost blijkt pas hoe moeilijk de brandwerende stof asbest zich uit de modder laat verwijderen. De oeroude methode die kinderen op het strand toepassen met een zandzeefje in een ondiep poeltje werkt helaas niet. Stuive. ‘Die werkwijze dat noemen we sedimenteren biedt geen oplossingen omdat e hier te maken hebben met blauw asbest. Dat gedraagt zich heel anders en daarom lukt het niet om het te verwijderen. We slagen er wel in via het zogeheten cycloneren. We gooien het in een enorme centrifuge. Doordat het ronddraait, laat het asbest los door de middelpuntvliedende kracht. De Oude Rijkswerf betaalt deze proef. Ook met de bedoeling om te kijken of er besparingen mogelijk zijn. We winnen schoon zand en puin terug.’
Bron: NHD
0 reacties :
Een reactie posten