4 juli 2003
Den Helder - De dodelijke ziekte mesothelioom, veroorzaakt door de inademing van asbestvezels, heeft in de afgelopen jaren in Den Helder al vele tientallen slachtoffers gemaakt.
Volgens vakbondsbestuurder H. Abbenes uit Den Helder, die regelmatig door mensen wordt aangesproken die op de rijkswerf besmet zijn geraakt, moeten het er al meer dan honderd zijn.
Het landelijke instituut, dat schadeclaims van slachtoffers beoordeelt, kan geen cijfers voor alleen Den Helder geven.
Asbest is tot aan 1993 in grote hoeveelheden gebruikt als isolatiemateriaal bij onder meer scheepswerven. Vanwege de aanwezigheid van de marine in Den Helder is het aantal slachtoffers in deze regio hoger dan elders.
Een woordvoerder van het Gemini Ziekenhuis bevestigt dat er sprake is van ’enige afwijking ten opzichte van de landelijke cijfers". ,,Maar schrikbarend is het niet."
Sterke stijging
Advocaat B. Ruers, Eerste Kamerlid voor de Socialistische Partij en lid van het vrijwilligerscomité Asbestslachtoffers zegt dat het aantal van 350 doden per jaar op zal lopen tot circa zevenhonderd in het jaar 2020, waarna een daling inzet.
De tijd tussen besmetting en openbaring van de ziekte ligt tussen de tien en zestig jaar. Volgens Ruers is het totale aantal slachtoffers van mesothelioom volgens een recente buitenlandse prognose naar beneden bijgesteld. Werd voor Nederland eerst uitgegaan van 20.000 slachtoffers in totaal, nu is sprake van een prognose van een kleine dertienduizend tot aan 2028. "En Den Helder speelt daar een prominente rol in."
Exacte cijfers kan ook hij niet geven, omdat de afhandeling van schadevergoedingen via het landelijke Instituut Asbestslachtoffers (IAS) in Den Haag verloopt.
In het IAS werken verzekeraars, werkgevers, overheid en het comité samenwerken. Zij beoordelen claims en kijken of de standaardvergoeding van € 45.000 verhaald kan worden op werkgever of verzekeraar. Omdat mensen, waar asbestkanker zich openbaart, vaak binnen het jaar overlijden en de beoordeling door het IAS maanden op zich kan laten wachten, is er per 1 januari van dit jaar een voorschotregeling, waarbij een bedrag van ruim € 15.000 wordt uitgekeerd. Die regeling werkt goed, volgens Ruers. ,,Sinds januari zijn er al aan circa 65 slachtoffers voorschotten uitgekeerd."
Het IAS bevestigt dat getal. Vanaf 2000 tot en met maart van dit jaar zijn 1202 aanvragen binnengekomen. Voor 230 slachtoffer kon succesvol een regeling met werkgever of verzekeraar afgesloten worden. In 336 gevallen, als de werkgever failliet of onvindbaar was, is een bedrag door het instituut uitgekeerd.
Ruimhartig
Defensie toont zich bij het uitbetalen van schadevergoedingen een goede werkgever, zeggen de betrokkenen. Defensie heeft namelijk besloten om de verjaringstermijn van dertig jaar niet te hanteren. Woordvoerders van IAS en het comité zijn dan ook zeer te spreken over de ruimhartige houding van Defensie. Abbenes vindt echter dat het de laatste tijd wat ’stroever’ gaat bij Defensie.
Bron: NHD
0 reacties :
Een reactie posten