5 februari 2002 - Anna Paulowna - Kieslokaal
Verslaggever: Coen van de Luytgaarden
Een bouwvergunning in Anna Paulowna stelt niets voor: Je stopt een bevriende ambtenaar iets toe en die regelt het onder zijn bureau. En anders schiet je op straat gewoon een wethouder of de burgemeester aan. Want in 'Palermo aan 't Ouwe Veer' valt er altijd wel wat te ritselen. Het corrupte imago dat aan Anna Paulowna kleeft, moet voor eens en altijd de wereld uit. Zo luidt de belangrijkste boodschap van de vijf politieke partijen: CDA, PvdA, VVD, Wesp en Lijst Leal.Polderse partijen willen het vertrouwen terugwinnen van de kiezer, want dat is de afgelopenraadsperiode zwaar op de proef gesteld. Het CDA heeft de kruistocht tegen de Polderse wantoestanden 'eens en altijd de wereld' uit. Zo luidt de belangrijkste boodschap van de vijf politieke partijen: CDA, PvdA,VVD, Wesp en Lijst Leal.
Opvallend in het rijtje zijn Wesp en Leal. Twee lokalo's die voor het eerst meedoen en zijn opgericht vanwege de groeiende onvrede over vermeende willekeur en omkooppraktijken. Wesp staat voor Welzijn en sociale politiek. Leal is het gelijknamige raadslid dat enkele jaren geleden uit de PvdA-gelederen werd gesmeten vanwege diens kritische houding tegenover de eigen partij.
Polderse partijen willen het vertrouwen terugwinnen van de kiezer, want dat is de afgelopen raadsperiode zwaar op de proef gesteld. Het CDA heeft de kruistocht tegen de Polderse wantoestanden zelfs tot motto verheven. Echt een nieuwe start.
Toezeggingen
Aan de bestuurlijke puinhoop die "Ome Jan en tante Loes" hebben achter gelaten, wil niemand meer herinnerd worden. Ter herinnering: Ome Jan is de voormalige burgemeester Jan den Ouden wiens naam vorige week nog viel in verband met allerlei mondelinge toezeggingen in het langslepende bouwconflict met mechanisatiebedrijf Kok aan de Kleiweg. Den Ouden geniet van zijn oude dag en bezoekt af en toe nog een paardenconcours. Tante Loes verwijst naar voormalig VVD-wethouder Loes de Zeeuw en staat synoniem voor het falende milieubeleid waarvoor Anna Paulowna door de rechtbank te Alkmaar publiekelijk aan de schandpaal werd genageld. Beide bestuurders hebben Anna Paulowna achter zich gelaten met een erfenis die een dankbare inspiratiebron vormt voor de partijprogrammamakers. Wesp acht het noodzakelijk dat erop diverse terrein er transparant en herkenbaar beleid wordt gemaakt. Nienhuis en de zijnen hameren op eerlijkheid, openheid, rechtsgelijkheid en zekerheid zodat onderonsjes en vriendjespolitiek tot het verleden behoren. Hun motto luidt dan ook "Puinruimen en opnieuw beginnen".
Vertrouwen
Duidelijke taal die Lijst Leal onderschrijft door te stellen dat "het vertrouwen van de burger wordt bepaald door de bestuursstijl" Oppositiepartij CDA legt zelfs een eisenpakket op tafel waaraan bestuurders moeten voldoen: "Ze moeten integer zijn bij het behartigen, van publieke belangen en zich houden aan normen als rechtschapenheid, eerlijkheid en onomkoopbaarheid."
De liberalen stellen hun achterban een doelmatig, klantgericht en efficiënt openbaar bestuur in het vooruitzicht.
Coalitiegenoot PvdA vindt dat 'regelgeving helder, toepasbaar en handhaafbaar moeten zijn. De eerste aanzet tot verbetering van dit soort zaken is door de gemeente zelf gedaan. Het ambtelijk apparaat wordt momenteel fors uitgebreid en de interne organisatie is hier en daar volledig vastgelopen; gaat na jaren flink op de schop. Een fikse operatie die is samengevat onder de noemer 'Verbetertraject' en sommige medewerkers slapeloze nachten. In het verlengde van het Verbetertraject is de Polderronde opgezet. Ambtenaren, raadsleden en het college hebben vorig jaar een zorgvuldig voorbereide tournee langs de woonkernen gehouden met de vraag wat de burger nu exact veranderd wil zien.
Nieuwe accenten
Inwoners van Van Ewijcksluis, Kleine Sluis, Breezand en Wieringerwaard hebben hun hart gelucht. Dat heeft een breed scala aan ideeën op geleverd, samengevat in een lijvig rapport met het opschrift: "Toekomstvisie 2000-2015". Polderse partijen grijpen deze notitie aan om in de toekomst nieuwe accenten te leggen, prioriteiten te stellen en verantwoorde keuzes te maken. De algehele teneur is namelijk dat Kleine Sluis op alle fronten heeft gescoord ten koste van Wieringerwaard, Van Ewijcksluis, Spoorbuurt en Breezand. In de centraal gelegen Kleine Sluis is een compleet winkelcentrum verrezen met moderne appartementen erboven. Op een steenworp afstand hiervan is een eigentijds verzorgingscomplex (Vreedenhoff) uit de grond gestampt.
Ook de verkeersveiligheid is hier serieus ter hand genomen, getuige de peperdure rotonden bij de invalswegen. Om nog maar te zwijgen van de nieuwe woonwijk De Edele Steen die Kleine Sluis aanzienlijk groter maakt.
Wieringerwaard daarentegen hikt al jaren aan tegen' dat foeilelijke brugleuninkje ter hoogte van de kruising Noord Zijperweg/Molenweg. Een kleinschalig dorpspleintje met, enkele bomen erbij is kennelijk te veel gevraagd, want tot dusver is het bij mooie beloften gebleven. Die mooie beloften staan nu op papier in de verkiezingsprogramma's dus: Lijst Leal spreekt duidelijke taal: "De ontwikkeling van Kleine Sluis heeft haar hoogste punt wel bereikt. Het is nu de beurt aan de kleine kernen, te beginnen met Wieringerwaard".
De VVD-zegt hetzelfde, maar dan anders: ,Het voorzieningenniveau in Wieringerwaard en Breezand staat onder druk. Daarom moet er, in overleg met alle betrokkenen, een leefbaarheidsplan komen." De PvdA vindt dat Wieringerwaard en Breezand voorrang genieten bij toewijzing van woningcontingenten. 'Bij verruiming van mogelijkheden tot woningbouw, is er een prioriteit om te bouwen in Wieringerwaard, vindende sociaaldemocraten.
NS-station
De Christen-democraten willen met voorrang kleinschalige bouw in Breezand en Wieringerwaard realiseren, met name voor mensen afkomstig uit die kernen'. Het CDA acht een verdere opwaardering' van de Spoorbuurt noodzakelijk. Dit met het oog op het NS-station dat voor veel inwoners (forenzen, scholieren) een belangrijke schakel vormt met de buitenwereld.
Geliefde onderwerpen in praktisch alle partijprogramma's zijn verder de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen, de, ontwikkeling van de bollenteelt en vooral de verkeersveiligheid. Traditioneel keren ook nu weer het structureel gebrek aan openbaar vervoer terug, net als de ouderenzorg, onderwijs, openbare orde en veiligheid, recreatie, sport/cultuur.
Wat cultuur betreft, pleit elke partij natuurlijk voor de komst van meer kunst. Logisch; want een elitair sausje over die zware verkiezingskost doet het electoraal altijd goed. Voorlopig echter heeft Anna Paulowna de handen,vol aan de bestuurscultuur. En die cultuur, zweert straks elk raadslid, gaat de komende periode rigoureus veranderen. Zo waarlijk helpe hen God almachtig.
Bron: schager courant
0 reacties :
Een reactie posten