Dierentuindroom loopt stuk op Polderse politiek

Datum:
  • zaterdag 30 december 2000
  • in
  • Categorie: , ,
  • 30 december 2000 Anna Paulowna - Een antidierenparkactie is onder leiding van P Schaap op gang gekomen.
    Peter Zethoven  

     Een nieuw millennium met nieuwe kansen had het voor Robert Kruijff moeten worden. Maar het in maart door hem officieel gepresenteerde dierentuinplan, lijdt in september krakend schipbreuk. Onderuit gehaald door een klein aantal, c.q. handjevol lokale Polderse politici.

    De jonge bedrijfskundige houdt er in ieder geval geen leeuwen, maar wel een fikse kater aan over.

    Eind augustus 1999 drukt Kruijff lachend op een computerknop, waarna zijn pas ontworpen website voor het realiserenen van zijn droom, Dierenpark Anna Paulowna, in beeld verschijnt. Bijna een jaar later, op 14 november om precies te zijn, zet hij zijn plan om dat in Anna Paulowna te doen definitief in de ijskast.

    Kruijff: „Laat maar hangen. Ik hoor niets van Anna Paulowna. Ik ben niet van plan om verder met de gemeente via de krant te praten over een investering van 50 miljoen. Niet even de telefoon pakken om te vragen wat er aan de hand is. Gewoon menselijk zijn. Dat ze dat niet kunnen, tekent deze gemeente."

    Het begon dus nog in de vorige eeuw. Om precies te zijn op 7 december 1999 vraagt Kruijff de politieke partijen vaan Anna Paulowna steun voor zijn plan. Hij ziet niet zozeer problemen met geld maar veel meer met bestemmingsplannen en vergunningen. Inmiddels - staan D66. PvdA en CDA er niet onwelwillend tegenover. Al zien ze ook problemen met de ’verwerking’ van de 300.000 bezoekers, die jaarlijks worden verwacht.

    Tj. Talsma, destijds PvdA-raadslid (nu Provinciale Staten) is het duidelijkst: Geen schade aan natuur, geen hoge financiële bijdrage van de belastingbetaler. Hoge bezoekersaantallen mogen geen beslag leggen op het huidige wegennet.’’

    Werkgelegenheid

    In maart van dit jaar ziet het er erg goed uit voor Kruijff: Anna Paulowna juicht bij monde van wethouder L. de Zeeuw-Lases de komst van Dierenpark Anna Paulowna toe. In ieder geval steunt Kop en Munt het plan nu ook. Er lonkt werkgelegenheid voor 50 man personeel. Kruijff wil zo weinig mogelijk werken met tralies en de dieren als olifanten. leeuwen, tijgers, bavianen giraffen en zebra’s op eilanden te tonen. Geen ’Volendamsfeer’ in zijn park.

    Er moet een Amazone-oerwoudhal komen voor tropische vogels en een ijskasteiland voor nabootsing van het poolbiotoop. Wel wil hij vaart in de plannen. Het dierenpark moet er binnen twee jaar zijn. Daarom wil hij ook geen milieueffectrapportage (mer) uitgevoerd zien. Want dat duurt minimaal vijf jaar.

    Maar een week later ontwaakt de Landelijke Vereniging van Dierentuinen. Een Artis-directeur kleineert: ’Een dierentuin is wel iets anders dan een kinderboerderij. En er zijn nu al te veel dierentuinen in ons land.’ 

    De provinciale VVV is bij monde van adjunct-directeur R. Nuyens positiever: „Iedere nieuwe activiteit is een kraal aan het rijgsnoer van toeristische attracties in Noord-Holland."

     Ook projectleider T. Huissen vindt de dierentuin een prachtkans voor de Noordkop. Hij wil Kruijff via Kop en Munt gaan helpen met een haalbaarheids- en exploitatie-onderzoek. De ambtelijke staf van de gemeente stelt zich vervolgens na een gesprek met Kruijff vierkant op achter de dierenparkplannen en zal het plan waar mogelijk zo snel mogelijk door procedures trekken.

    Ook recreatiedeskundlge Jan Stobbe van het Gewest oordeelt na een gesprek met Kruijff positiever dan hij aanvankelijk deed.

    Kruijff: "Ik had echt het gevoel dat de 1-aprilgrap-vrees weg was". In juli wil de gemeente toch een mer zien. Kruijff krijgt nadrukkelijk te verstaan dat er van de kant van de gemeente geen geld komt voor zijn initiatief. 

    Twijfel 

     En dan blijkt plots het Polders college te twijfelen aan de haalbaarheid van het hele dierentuinplan. Vraagtekens bij het ondernemersplan, verdere struikelblokken een milieueffectrapportage, aanpassing van aan- en afvoerwegen het talrijke publiek en de vraag hoe Kruijff de zaak financieel denkt rond te breien.

    De overgrote meerderheid van de commissie grondgebied ziet tijdens een vergadering in september geen heil in Kruijff’s dierentuinplan. Men vindt het veel te grootschalig voor de Polderse schaal.

    VVD. D66 en PvdA komen tot een negatief oordeel. VVD’er S. van Balen Blanken: .,We moeten dit op tijd een halt toeroepen.

    D66-er A. van der Winden: „Anna Pauiosvna is te klein."

    PvdA’er Veul: "Uniek stuk natuur gaat verloren. Alleen CDA’er J. Dijkshoorn en F. Leal van Lijst Leal willen het plan een kans geven. Dijkshoorn uit felle kritiek op de ommezwaai van de VVD. Kruijff beaamt ontgoocheld dat de fracties zich in zijn ogen hebben laten beinvloeden door grote monden, kreten, voorspellingen en aannames van de tegenstanders.

    Een actiegroep zegt het Kruijff bij de verwezenlijking van zijn plan op alle fronten moeilijk te gaan maken. 

    Burgemeester W. Hoekzema van Den Helder, tevens vice-voorzitter van het Gewest, ademt plotseling het afgeschoten plan weer wat leven in. Hij wil het plan binnen de stuurgroep Kop en Munt nog eens doorrekenen. En als het financieel haalbaar is opnieuw met burgemeester J. Bulte van Anna Pauiowna gaat praten.

     Actiegroep

     Inmiddels is onder leiding van P Schaap een heuse antidierenparkactie op gang gekomen. Voornaamste grief van de actiegroep is dat Kruijff het stiltegebied aan de rand van de Oostpolder met zijn plannen onherstelbaar verstoort. Ook is er wantrouwen tegen de voorgestelde omvang en bezoekersaantallen.

    Schaap: "Ik heb gehoord dat hij naar 70 tot 80 hectare wil en Artis en het Noorderpark in Emmen wil laten verbleken. Dan praat je over een miljoen bezoekers per jaar, die dit gebied dan te verwerken krijgt."

    De achterban van de VVD uit zware kritiek op de eigen raadsleden, die nee hebben gezegd tegen het dierentuinplan. Maar wethouder Ruigrok (VVD) wil van geen wijken weten. Opvallend is echter dat midden oktober het college van B en W van Anna Paulowna het dierenpark nadrukkelijk weer op de politieke agenda zet, door het op te voeren als belangrijk onderdeel voor een te schrijven Structuurvisie.

    Wethouder Ruigrok meldt nu dat het college het plan over de winter heen gaat tillen. Maar voor Robert Kruijff is de lol er al lang vanaf. Hij verwijst nu zelf zijn plan naar de prullenbak. "De gemeente wil niet goed meewerken. Verder zijn mijn vader en ik door een ambtenaar van de gemeente uitgemaakt voor criminelen. Schandalig! Maar de deur staat bij de gemeente nog steeds op een kiertje. Het Toeristisch platform Noord-Holland, een samenwerkingsverband van regionale vertegenwoordigers van Horeca Nederland, Hiswa, Kamers van Koophandel, VVV Noord-Holland, ANWB, Recron doet nog een laatste duit in het zakje. Deze club meldt ook het plan van Kruijff te steunen. Maar voor de initiatiefnemer hoeft het allemaal niet meer. Op 14 november laat hij weten dat verdere steun voor zijn plan niet meer nodig is.

    Hij stopt ermee.

    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten