In de Wieringermeer wordt begonnen met de bouw van een waterstofmolen op het testveld van ECN. De molen, die een tiphoogte heeft van 180 meter, moet uiteindelijk waterstof gaan produceren.
Het waterstofproject komt van de grond met financiële steun van Triodos Bank en duurzame beleggingsinstelling Meewind. Met de turbine wordt een belangrijke stap gezet in de groene waterstofproductie.
Het project maakt een integraal onderdeel uit van ’Duwaal’, een initiatief van onder meer Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord om regionaal de afzet van waterstof te ontwikkelen.
Integratie
Een waterstofmolen is een windturbine waarbij elektrolyse direct bij de bron aangesloten wordt. Dankzij deze integratie kan de turbine bijzonder efficiënt zowel groene elektriciteit als groene waterstof produceren. Waterstof wordt gezien als een bijzonder milieuvriendelijke energiebron.
Betaalbaar
De windturbine is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 operationeel. Met de komst van de eerste waterstofmolen wordt een belangrijke stap gezet om groene waterstof betaalbaar te maken. Daarnaast draagt het ook bij aan de ontlasting van het elektriciteitsnet in de regio dat toch al overbelast is.
Wesley Vedder van de Triodos Bank geeft aan: „Als Triodos Bank zijn we al jarenlang voorloper in de financiering van duurzame energie. De financiering van deze waterstofmolen zien we als een logische volgende stap in de verdere versnelling van de energietransitie.”
Onmisbaar
Willem Smelik, bestuurder Meewind: „Meewind is er van overtuigd dat duurzame (groene) waterstof een onmisbaar onderdeel is van de energietransitie in Nederland. We zien het investeringsbesluit over de volgende fase van het project, het opzetten van een duurzame lokale waterstofketen, met vertrouwen tegemoet.”
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten