Plan arbeidsmigranten in pand Schelphorst 63 in Wieringerwerf gaat niet door

Datum:
  • woensdag 18 maart 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Er komen geen veertig arbeidsmigranten te wonen in een pension aan de Schelphorst 63 in Wieringerwerf. De verleende vergunning is ingetrokken nadat omwonenden succesvol bezwaar maakten bij de Raad van State.



    Volgens de Raad van State heeft de gemeente het besluit om een vergunning te verlenen op twee punten onvoldoende gemotiveerd. Zo werd er door de initiatiefnemer van het pension niet aangetoond dat er sprake is van een goed woon- en leefklimaat en werd onvoldoende aangetoond dat de omliggende bedrijven niet zouden worden gehinderd door de logiesfunctie.
    Wethouder Theo Groot legt uit: „De bedrijven hebben daar de mogelijkheid om activiteiten te ondernemen in de milieuklasse 4. Daarom zou een logiesfunctie op tweehonderd meter afstand of meer moeten liggen en dat is hier niet het geval. Daarom oordeelde de Raad van State dat er geen sprake is van een goed woon- en leefklimaat.”

    Grootschalig

    De zaak werd door de RvS terugverwezen naar de gemeente, waarop de commissie bezwaarschriften zich opnieuw over de zaak moest buigen. Met als resultaat dat de omwonenden nu wel in het gelijk werden gesteld. Niet was de afstand tussen de bedrijven te gering, ook zijn de beleidsregels van de gemeente in de tussentijd zelf veranderd. Op bedrijventerreinen is volgens de, door de gemeenteraad vastgestelde regels, alleen plek voor grootschalige logiesaccommodaties van tachtig mensen of meer. Omdat in dit plan een verzoek werd gedaan voor veertig arbeidsmigranten, is dat in strijdt met de nu geldende regels. Hollands Kroon trekt daarom de eerder afgegeven vergunning weer in.

    Illegaal

    Al dertien jaar is er sprake van dat er arbeidsmigranten in het pand wonen of komen te wonen. In 2011 woonden er al arbeidsmigranten, maar werd de situatie door de Raad van State illegaal verklaard met het destijds geldende bestemmingsplan. Daarop vertrokken de bewoners, maar in 2016 werd er opnieuw een plan ingediend bij de gemeente Hollands Kroon.
    Op het adres zou een pension gevestigd moeten worden waar veertig arbeidsmigranten onderdak zouden krijgen. Volgens wethouder Theo Meskers was er dat moment meer ruimte om af te wijken van het bestemmingsplan. Ook was het initiatief ’een goede, duurzame oplossing kan zijn voor een deel van het probleem dat er in de regio is rond de huisvesting van buitenlandse werknemers’, zei Meskers destijds. De omwonenden tekenden bezwaar aan, maar de bezwaarschriftencommissie en later de bestuursrechter stelden hen in het ongelijk. Het plan kon doorgaan van de gemeente, waarop in de gang naar de Raad van State opnieuw werd ingezet.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten