HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA - Niks aan de hand voor Watersportvereniging Anna Paulowna: de bediening van de bruggen bij Van Ewijcksluis en Anna Paulowna mogen de leden van de vereniging gewoon blijven doen.
Winnie van Galen 29-1-2020
______________________________
Voor bezitters van bootjes verandert er helemaal niks
______________________________
Met de oplevering van de vorig jaar compleet vernieuwde Kerkwegbrug in Anna Paulowna bleef een instructie voor de bediening van de brug voor leden van de watersportvereniging achterwege. De gemeente Hollands Kroon wilde eerste hebben uitgezocht welke juridische consequenties er vastzitten in het geval semi-professionals de brug bedienen. Die insteek kwam voort uit een aantal ongelukken bij bruggen, zoals die in Zaandam waarbij iemand om het leven kwam.
Sloepenroute
De watersportvereniging was onaangenaam verrast. Niet alleen zou de vereniging 1600 euro aan de jaarlijkse vergoeding mislopen, tevens zou het gevolgen hebben voor de openingstijden van de bruggen. Formeel gebeurt dat op werkdagen tussen 8 en 18 uur, maar de vereniging gaat er soepel mee om. Voor een schipper die vanwege motorpech te laat is voor een passage gaat de brug alsnog open, gaf waarnemend voorzitter Luut Planting in oktober als voorbeeld. Die souplesse is belangrijk voor de bereikbaarheid van onder meer jachthavens in Anna Paulowna en Van Ewijcksluis en daarmee voor het voortbestaan van de vereniging. Tevens werd erop gewezen dat een professionalisering van het bedieningsambt nadelig zou kunnen uitpakken voor de sloepenroute (in het weekeinde) en de bereikbaarheid van Landgoed Hoenderdaell voor watertoeristen.
De bediening van beide bruggen in de Van Ewijcksvaart doet de vereniging inmiddels zo’n kwarteeuw. Daarvoor dragen zo’n vijftien geselecteerde leden van de watersportvereniging zorg, zowel door de week als in het weekeinde.
Uiteindelijk blijkt de soep niet zo heet te worden gegeten. De Watersportvereniging mag de brug gewoon blijven bedienen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Overigens zonder de garantie dat er niets zal veranderen. „Het zou natuurlijk altijd kunnen dat er in de toekomst wetten of regels veranderen, maar op dit moment zijn daar bij ons geen aanwijzingen voor en kan alles dus gewoon blijven zoals het nu is.”
2,7 miljoen
De uit 1960 daterende Kerkwegbrug was nodig aan vervanging toe. In 2015 ging de brug twee maanden dicht voor zwaar verkeer omdat er scheuren in het wegdek zaten. Daarnaast bleek er sprake te zijn van metaalmoeheid en waren er problemen met de bediening van de elektrische installatie. Het was al met al reden om tot een vervanging van de brug te besluiten. De werkzaamheden begonnen eind 2018, vorig jaar augustus was het karwei klaar. De brug kostte een kleine 2,7 miljoen euro.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten