Als de gemeente Den Helder kunstwerken van Rob Scholte verkoopt, is dat pas na de uitspraak in hoger beroep.
Dat zegt wethouder Michiel Wouters. De kunstenaar, die woonde en werkte in het voormalige postkantoor bij het NS-station, is in september door de rechter veroordeeld tot het betalen van zo’n vier ton aan de gemeente Den Helder. Het bedrag is onder meer opgebouwd uit ontruimingskosten, kosten voor de opslag van zijn kunst en achterstallige energiekosten.
Bij de ontruiming heeft de gemeente beslag gelegd op alle kunstwerken in het Rob Scholte Museum. Het was de bedoeling de kunst te verkopen als de gemeente de juridische strijd met Scholte zou winnen en de kunstenaar niet zou kunnen betalen. Het Alkmaarse deurwaarderskantoor Van der Meer & Philipsen probeert in opdracht van de gemeente Den Helder het geld te innen, maar heeft nog geen succes geboekt. De deurwaarder heeft onder meer beslag gelegd op rekeningen van de Haarlemse uitgever Jaap Holtzapffel, omdat Scholte zegt dat die hem 60.000 euro schuldig is voor de verkoop van boeken. Uiteindelijk viel daar niets te halen, zegt wethouder Wouters.
Intussen loopt de schuld van Rob Scholte aan de gemeente Den Helder elke maand met een kleine 10.000 euro op. Dat is het bedrag dat Imming Logistics Fine Art in De Goorn rekent voor het in museale omstandigheden opslaan van de kunstwerken. Het bij elkaar houden van de kunstcollectie vindt de gemeente belangrijk, zegt wethouder Wouters. ,,Daarom gaan we niet meteen over tot verkoop van de kunstwerken. We wachten de uitspraak in het hoger beroep af. Dan is het heel erg definitief.’’
De advocaat van Scholte heeft ook beslag gelegd op een aantal kunstwerken in de opslag van Imming Logistics Fine Art. Wethouder Wouters zegt dat ook de advocaat nog niet tot verkoop van de kunstwerken is overgegaan. Daarom doet de gemeente ook niets. Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet bekend.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten