De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft donderdagavond geen besluit genomen over het plan voor het Joods Werkdorp. Er leven te veel vragen en twijfels.
Zes van de tien fracties keren zich voorlopig tegen het toestaan van logiesaccommodatie voor 280 arbeidsmigranten op het terrein van het Joods Werkdorp. Dat zijn PvdA, GroenLinks, Anders, Lada, ChristenUnie en Onafhankelijk.
Alle andere partijen willen eerst op veel punten meer duidelijkheid. Dat gaat om CDA, VVD, Senioren en D66. Op voorstel van VVD-raadslid Erik Annaert is een beslissing uitgesteld. De vier raadsfracties hebben in de raad een grote meerderheid.
Weerstand
VVD-wethouder Theo Meskers van Economische Zaken werd opgedragen met extra informatie te komen. Het gaat daarbij vooral over de gevolgen van het plan van projectontwikkelaar Joep Karel voor de directe omgeving. De weerstand vanuit omwonenden, onder aanvoering van Peter van Unen, is groot. Ook moet de noodzaak voor zo’n grootschalige voorziening beter te worden aangetoond.
Verder vroegen veel partijen om garanties op langere termijn voor de bestemming van het hoofdgebouw van het Joods Werkdorp als herinneringscentrum. Voor vijf jaar wil Karel jaarlijks 40.000 euro schenken aan de Stichting Joods Werkdorp, die de ruimte wil huren. Maar kan het herinneringscentrum na vijf jaar blijven bestaan? Ook daar moet wethouder Meskers helderheid over geven.
’In tegen alle redelijkheid’
Het CDA is er ’nog lang niet uit’. Voor de PvdA weegt zwaar dat het plan ’haaks staat op ons beleid voor pensions’. Voor GroenLinks gaat het plan in ’tegen alle redelijkheid’. Anders bekritiseerde het college over de houding naar omwonenden. Lada vermoedt dat B en W vooral het belang van Karel in het oog hebben.
ChristenUnie heeft de indruk dat B en W ’huisvestingscowboys ruim baan wil geven’. D66 sprak voer ’rekbare begrippen’ en een ’zeer vasthoudende projectontwikkelaar’. Onafhankelijk heeft sterk de indruk dat Karel het herinneringscentrum gebruikt als ’wisselgeld’, om zo zijn pensionplan er door te krijgen. De VVD heeft ’ernstige twijfels’ en klaagde over ’verwarrende getallen’ over de behoefte aan onderdak. ’Te groot, te massaal’ stelde Senioren.
Illegaal
Meskers sprak van een maatschappelijk belang. ,,De behoefte aan goed onderdak is groot. Met dit pension komen er in de gemeente tachtig woningen vrij. Een aantal daarvan wordt illegaal bewoond.” Volgens hem kunnen Karel aanvullende eisen worden opgelegd.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten