Gemeente Den Helder in het gelijk gesteld; Rob Scholte moet ruim vier ton betalen

Datum:
  • woensdag 18 september 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Kunstenaar Rob Scholte moet de gemeente Den Helder ruim vier ton betalen.





    De kantonrechter stelde de gemeente woensdag grotendeels in het gelijk in het slepende conflict over de uitzetting van Scholte uit het voormalig postkantoor aan de Middenweg.
    De gemeente heeft volgens de rechter correct gehandeld en de overeenkomsten terecht opgezegd. Als gevolg daarvan moet Scholte onder meer een vordering van €361.340 aan ontruimings- en opslagkosten betalen. Daarnaast veroordeelde de rechtbank hem tot betaling van 24.519,71 euro wegens openstaande rekeningen voor gas, water en licht.
    Cruciaal in het conflict tussen kunstenaar en gemeente was of er sprake was van een huurovereenkomst of bruikleen. Volgens de rechtbank blijkt uit diverse overeenkomsten dat Scholte een bedrijfswoning huurde, geen woning. ’Uit niets blijkt dat partijen bij aanvang van de overeenkomsten voor ogen heeft gestaan om het pand als woonruimte te bestemmen’, zo valt te lezen in de uitspraak.
    Diverse pogingen van de gemeente om deze illegale bewoning aan te pakken, boden geen soelaas. ’Hoewel het pand bestemd is om te worden gebruikt als museum en atelier en niet voor bewoning, is Scholte zonder toestemming van de gemeente en aanvankelijk zelfs zonder haar medeweten met zijn gezin in het pand gaan wonen’, stelt de rechter.
    Ook het betoog van Scholte en diens raadsman dat hij op 9 december 2014 met de gemeente een afspraak heeft gemaakt over permanente vestiging, houdt geen stand. In overeenkomsten zijn opzeggingsmogelijkheden opgenomen. Bovendien heeft de gemeente vanaf het begin gesteld dat de realisatie van het Rob Scholte Museum in het pand onderzocht zou worden.
    Op 17 april 2018 werd het museum op last van de gemeente - toenmalig pandeigenaar - ontruimd. Scholte claimt dat die ontruiming onrechtmatig was. Eerder oordeelde het gerechtshof Amsterdam al dat dit wel gerechtvaardigd was, aangezien Scholte niet voldeed aan zijn betalingsverplichtingen. De kantonrechter nam dat oordeel over. Huur of bruikleen, de gemeente heeft de overeenkomst met Scholte rechtsgeldig opgezegd. Hij was gewaarschuwd dat de gemeente zou overgaan tot ontruiming. Desalniettemin ondernam hij geen actie.
    Het voormalige postkantoor naast het treinstation in Den Helder is sinds juni 2018 het bezit van aannemingsbedrijf A. Tuin. Directeur Kees Jan Tuin toont zich in een eerste reactie opgelucht en blij. ,,Nu kunnen we verder met de vergunning. Verder met het opknappen van die lelijke puist. Deze uitspraak is glashelder. Er zit geen enkele onduidelijkheid in. Laten we hopen dat hiermee een einde komt aan al het geld uitgeven. Ik had vooraf al een goed gevoel, maar werd vanochtend toch wakker met een kriebel in mijn buik. Je weet immers nooit wat het oordeel van een rechter is.’’
    Scholte heeft nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Onduidelijk is nog of hij van deze gelegenheid gebruik maakt.
    De kous in de slepende kwestie ’Scholte’ is in ieder geval nog niet helemaal af. Komende dinsdag dient bij de voorzieningenrechter in Alkmaar een zaak die Scholte heeft aangespannen tegen de gemeente. De kunstenaar tekent daar bezwaar aan tegen het verstrekken van de omgevingsvergunning door de gemeente voor de sloopwerkzaamheden en verbouwing van het voormalig postkantoor. Tuin: ,,Een deels andere kwestie, maar er is ook overlap met deze zaak. Zoals over het feit dat Scholte terug wilde keren in het pand. Dat is een van de dingen waarover de kantonrechter zich duidelijk heeft uitgesproken.’’
    Deze uitspraak geeft volgens de gemeente Den Helder duidelijkheid in een langlopend juridisch conflict tussen de gemeente en Scholte. Wethouder Wouters: ,,De kwestie heeft niemand goed gedaan, heeft de gemeentelijke organisatie uitzonderlijk veel tijd en energie gekost e´n het imago van de stad aangetast. Gelijktijdig heeft de rechtbank ook de vordering van Scholte richting firma Tuin afgewezen. De eis was om als huurder toegelaten te worden tot het pand Middenweg. Hiermee is ook voor Tuin klaarheid geschapen. Met deze uitkomst kunnen zij hun energie nu verder richten op een mooie invulling van deze hoek van het stationsplein.”
    Tevens benadrukt Wouters dat alle in de pers genoemde financiële claims in deze zaak ten laste van de gemeente hiermee onjuist zijn gebleken. ,,Na deze heldere uitspraak kan het college zich weer ten volle richten op het welzijn van zijn inwoners en de brede ontwikkeling van Den Helder.”
    Noordhollands Dagblad 


    0 reacties :

    Een reactie posten