Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA - Zwembaden openhouden kost Hollands Kroon in plan werkgroep jaarlijks 235.000 euro extra
Mike Deutekom 26-8-2019
De werkgroep HOZE (Hollands Kroon Overleg Zwembaden Exploitatie) heeft hun plan ingeleverd waarmee de gemeenteraad van Hollands Kroon verleid moet worden om de vier binnenzwembaden in de gemeente open te houden.
Doorrekening wijst uit dat het plan de gemeente jaarlijks structureel 235.000 euro extra gaat kosten.
Dat blijkt uit een memo van burgemeester en wethouders. Het college geeft daarbij aan dat het op dit moment alleen het voorstel van HOZE betreft. Burgemeester en wethouders willen voor een behandeling van het plan door de gemeenteraad eerst nog met HOZE in gesprek over een alternatieve financiering. Ook wordt het plan nog afgezet tegen mogelijke alternatieven.
Hollands Kroon was bijvoorbeeld eerder van plan om de zwembaden Den Krieck (Breezand), De Venne (Hippolytushoef), De Wirg (Winkel) en De Terp in Wieringerwerf te sluiten en er één nieuw zwembad voor terug te laten komen. Maar dat stuitte op veel verzet onder inwoners, waarna de HOZE-groep de kans kreeg om met een alternatief te komen.
Stichtingen
HOZE stelt in het kort voor om per 1 januari 2020 de vier baden over te dragen aan vier stichtingen met hun eigen begroting. De zwembadmedewerkers blijven in gemeentelijke dienst en (tegen een door HOZE te betalen vergoeding) gedetacheerd aan de lokale stichtingen. Bij verloop of vacatureruimte werft HOZE zelf en komen de nieuwe medewerkers in dienst van de stichtingen.
Om het plan te kunnen uitvoeren vraagt HOZE de gemeente een subsidie van bijna 723.000 euro. Daar zitten de reserveringen voor toekomstig groot onderhoud bij in. Wel komen daar de kosten voor het personeel nog bij: 715.000 euro. HOZE betaalt daarvan bijna 470.000 terug aan detacheringsvergoeding, waarmee er jaarlijks afgerond 970.000 euro nodig voor het in stand houden van de baden. Dat is 235.000 euro meer als hoe de exploitatie nu in de gemeentelijke boeken staat. Verder is er een startkapitaal van eenmalig 770.000 euro nodig voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. In het najaar komt er een uitgewerkt voorstel naar de raad.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten