HOLLANDS KROON - BREEZAND
Ze deed geen lichamelijk onderzoek bij een zwaar zieke patiënt en stuurde de man niet snel genoeg door naar een specialist. Ook liet de arts het aan de assistente over om de betrokken patiënt de ingrijpende (en naar later bleek zelfs foutieve) diagnose spierreuma te geven.
Dit had de huisarts zelf met de patiënt moeten bespreken, vindt het tuchtcollege, net als het voorschrijven van zware medicatie als prednisolon. Ook dat liet de huisarts aan de assistente over. De zaak tegen de huisarts werd aangespannen door een oudere patiënt uit Anna Paulowna. De man meldde zich 24 mei vorig jaar bij de huisarts.
Hij gaf aan ’zich zeer ziek te voelen’. Symptomen: koorts, zware hoofdpijn, pijn achter in de rug ter hoogte van de longen, voorhoofdsholtes dicht, oren dicht, veel hoesten.
Longen
De arts deed, ondanks aandringen van de patiënt en zijn echtgenote, geen fysiek onderzoek, zoals het luisteren naar de longen. De patiënt moest de volgende dag bloed laten prikken en kreeg via de assistente van de huisarts te horen dat uit dit bloedonderzoek was gebleken dat hij spierreuma had.
Hij begon direct met het zware medicijn prednisolon. Toen de man tegen de assistente zei dat hij zich steeds zieker voelde kreeg hij het advies om op de website www.thuisarts.nl te kijken. Een paar dagen later werd de patiënt bezocht door een weekendarts, omdat zijn toestand achteruit bleef gaan.
Ziekenhuis
Deze arts stelde dat er sprake moest zijn van een longontsteking. Een diagnose die een dag later werd bevestigd in het ziekenhuis. De man moest direct stoppen met prednisolon, het middel dat de huisarts hem voorschreef tegen spierreuma, omdat er helemaal geen sprake was van deze aandoening. Hij werd een paar dagen in het ziekenhuis behandeld.
Volgens de huisarts heeft zij wel zorgvuldig gehandeld. Bij het eerste bezoek van de patiënt zag ze geen reden voor een fysiek onderzoek. Volgens haar sprak de man niet over hoge koorts, pijn op de rug en veel hoesten: er was geen aanleiding om naar de longen te luisteren. Het medisch tuchtcollege noemt deze werkwijze ’zeer onzorgvuldig’.
De huisarts had aandacht moeten hebben voor de lichamelijke klachten van de man. Dat ze naar aanleiding van de resultaten van het bloedonderzoek direct constateerde dat de patiënt spierreuma had is volgens het tuchtcollege ook kwalijk.
De arts had eerst andere veel voorkomende aandoeningen, zoals infectieziekten, moeten uitsluiten. Ze had, gezien de klachten van de man, kunnen vermoeden dat er sprake kon zijn van een luchtweginfectie. Ze is ’in forse mate te kort geschoten in de zorgverlening’ en heeft te weinig onderzoek laten doen’, aldus het tuchtcollege.
Laakbaar
Het tuchtcollege vindt een waarschuwing niet zwaar genoeg als straf en legt daarom een berisping op. Het college spreekt in zijn uitspraak van ’een huisarts die onzorgvuldig handelt met (soms) te weinig aandacht voor de patiënt, al dan niet door tijdgebrek’. De arts liet taken aan de assistente over die ze zelf zou moeten vervullen. ’Dit beeld baart het college zorgen’. Het handelen van de arts wordt uiteindelijk door het tuchtcollege als ’laakbaar’ bestempeld.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
In Nederland is er geen tijd om zorgvuldige analyses te maken over wat er aan de hand is, laat staan om op onderzoek uit te gaan wat de oorzaak is van klachten, en deze klachten op te lossen met een permanente oplossing. Grotendeels is het niet meer dan symptoom onderdrukking wat hier als normaal wordt beschouwd, vandaar dat er steeds meer mensen ziek zijn..... door de harddrugs (medicijnen) die ze tot zich krijgen.
Een reactie posten