Hollands Kroon - WIERINGERMEER - Het eerste Amsterdamse brandbare bedrijfsafval komt al over anderhalve week richting de stortplaats in Wieringermeer.
9-8-2019
Er is hiervoor een tijdelijke ontheffing afgegeven om hier te mogen storten.
Het gaat volgens de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied nu om een beperkt transport, gelijk aan maximaal 500 ton brandbaar bedrijfsafval per week.
Dat betekent dat volgens de vergunning twee of drie vrachtwagencombinaties per dag richting de vuilstort in Wieringermeer gaan. De stortplaats in Wieringermeer is van Afvalzorg, het bedrijf dat namens de provincie verschillende vuilnisbelten beheert. Afvalverwerker HVC in Alkmaar staat hier volledig buiten. De ontheffing is verleend op verzoek van de overheid. Dit omdat de Amsterdamse vuilverbranding AEB met technische problemen kampt en meerdere ovens heeft moeten sluiten.
Afvalstroom
Dat houdt in dat een behoorlijk deel van de afvalstroom uit de hoofdstad hier niet meer kan worden verwerkt.
Eerder kwam er al ontheffing om tijdelijk afval uit de hoofdstad te storten in Nauerna. Vanaf 19 augustus komt er dus bedrijfsafval naar de stort op de grens van Wieringermeer en Medemblik. Het storten van dit bedrijfsafval is tijdelijk totdat er weer voldoende verbrandingscapaciteit beschikbaar is in Amsterdam of elders. Wat de omgevingsdienst betreft gebeurt dat zo snel mogelijk.
____________________________________________
Twijfels over effect afdekken afval met grond
Vervolg
WIERINGERMEER
Het Comité tegen de stank in Medemblik en Opperdoes is niet gerust op de komst van Amsterdams bedrijfsval naar de vuilstort in Wieringermeer.
Vanaf maandag 19 augustus komen vrachtwagens met hoofdstedelijk afval over de de N240 richting de vuilstort. Met toestemming van de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die hierover gaat.
Er is bewust gekozen voor het storten, in plaats van het tijdelijk opslaan. Het brandbare bedrijfsafval dat straks naar Wieringermeer komt kan dagelijks worden afgedekt met een laag ’grondachtig’ materiaal. „Hierdoor is de kans op brand en geuroverlast zeer klein”, aldus de omgevingsdienst.
Siem Zeilemaker uit Medemblik, behalve raadslid ook lid van het actiecomité, wil van provinciaal gedeputeerde Adnan Tekin weten of hij verantwoordelijk is voor dit besluit. Vanuit de regio is al lang geprotesteerd tegen stankoverlast door compostering. „Daar wordt door HVC eindelijk iets aan gedaan, maar nu komen we weer in een soortgelijke situatie terecht door de voorgenomen activiteiten bij Afvalzorg.”
De belofte van het ’afdekken met grond’ maakt op Zeilemaker weinig indruk. Hij wil van de gedeputeerde weten welke stappen de provincie tegen de verwachte stankoverlast neemt, en of er een bepaling komt dat bij een verkeerde windrichting de stort wordt opgeschort.
Ontheffing
Om die reden heeft de Medemblikker aan de provincie gevraagd hoe lang de ontheffing gaat duren. Want ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied laat dit open. De ontheffing voor de stort is tijdelijk en liefst zo kort mogelijk, aldus de dienst. „Totdat er weer voldoende verbrandingscapaciteit beschikbaar is.”
Zeilemaker stoort zich aan het feit dat de omwonenden en de gemeentebesturen van Medemblik en Hollands Kroon kennelijk van niets wisten over de plannen. Hij wil daarom ook van de gedeputeerde graag weten hoe Afvalzorg de omgeving nu gaat informeren.
Noordhollands Dagblad
Afval AEB onderweg naar regio Tijdelijke storting in Wieringermeer
Datum:
vrijdag 9 augustus 2019
in
Categorie:
Afvalstoffen
,
HVC
,
Medemblik
,
Onafhankelijk Hollands Kroon
,
Ontheffing
Categorie:
Afvalstoffen
,
HVC
,
Medemblik
,
Onafhankelijk Hollands Kroon
,
Ontheffing
0 reacties :
Een reactie posten