Hollands Kroon - De Weel - Het nieuwe hoogspanningsstation tussen De Weel en ’t Veld is een project van enkele tientallen miljoenen euro’s. Daar blijft het niet bij.
Ed Dekker 19-4-2019
Het complex zal leiden tot diverse extra investeringen om het regionale elektriciteitsnet verder uit te breiden en te versterken. Zo worden in het komende decennium ondergronds kabels aangelegd naar transformatorstations in Middenmeer en Oterleek. Extra bovengrondse leidingen zijn niet meer toegestaan vanwege veiligheid.
Ook krijgt ’De Weel’ een extra transformator op het complex langs de N241.
Zonnepark Groetpolder
De uitbreiding en versterking van het net hebben alles te maken met de groeiende vraag naar elektriciteit, zo maken Rob Teirlinck en Alex Perrin van netbeheerders Tennet en Liander duidelijk. Beiden zijn projectmanager van ’De Weel’. Door de toekomstige investeringen kan het station ook beter nieuw opgewekte stroom ontvangen en verspreiden. Als voorbeeld noemt Alex Perrin het zonnepark in de Groetpolder.
Er zijn plannen om zonnepanelen te plaatsen bij de windmolens in deze polder tussen Winkel en Kolhorn. ,,Er komt een kabel tussen dit zonnepark en het transformatorstation”, zegt Alex Perrin. ,,Er zijn meer initiatieven voor zonne-energie in de Kop van Noord-Holland. Het nieuwe station zal daarin een belangrijke rol spelen.” De Liander-manager woont in Dirkshorn.
Middenspanning
’De Weel’ is in aanbouw. Het is een 150kV-20kV station dat hoogspanning omzet in een voltage dat uiteindelijk geschikt is voor huishoudelijk gebruik. Tennet is verantwoordelijk voor het 150 kV-gedeelte, Liander voor de middenspanning (20 kV, 20.000 volt).
De eerste ’schakelvelden’ worden in de periode mei-augustus aangelegd. Een schakelveld is vergelijkbaar met een ’groep’ in de meterkast thuis, maar dan veel groter.
Het station krijgt liefst twaalf schakelvelden. Voor zeven velden heeft de gemeente Hollands Kroon vergunning gegeven. In de eerste opzet zouden de vijf resterende velden pas veel later nodig zijn. Tennet heeft de planning bijgesteld.
Procedure
,,Door de stijgende energievraag hebben we twee van die vijf velden nu al nodig”, aldus Rob Teirlinck. De beheerder van het hoofdspanningsnet heeft daarom de gemeente vergunning gevraagd voor schakelveld nummer acht en negen. Hollands Kroon wil de aanleg op het bestaande terrein langs de provinciale weg toestaan. De procedure voor de vergunning loopt nog.
Ook voor augustus zal het Dienstengebouw er staan. Centrale functies krijgen hier een plek. Tennet en Liander gaan testen in de maanden van augustus tot januari. Het station wordt direct daarna in gebruik genomen, zo is de bedoeling.
Belangrijkste onderdeel van het nieuwe hoogspanningsstation zijn de transformatoren. Deze trafo’s veranderen de grootte van de elektrische spanning. Netten en verbindingen met verschillende netspanningen kunnen hierdoor aan elkaar worden gekoppeld. Trafo’s zijn zware jongens. In bedrijf wegen ze - inclusief olie - meer dan honderd ton. Het station begint met twee transformatoren. De eerste arriveert op 31 mei, de tweede 7 juni.
De Weel wordt uitgebreid met een derde transformator. ,,Binnen vijf jaar”, verwacht Alex Perrin. Ook deze uitbreiding heeft te maken met de groeiende stroombehoefte.
Warmenhuizen
K. Dekker Bouw & Infra uit Warmenhuizen heeft een mooie klus aan het station. Het bedrijf is ingeschakeld door aannemer Qirion, dochter van netwerkbedrijf Alliander. De Weel krijgt een groot bovengronds railsysteem. Dat verbindt de schakelvelden met elkaar.
In augustus wordt begonnen met de landschappelijke inpassing van het transformatorstation. Aan de noordwestzijde van het complex komt een grondwal met beplanting. Zo’n tien omwonenden krijgen gratis extra beplanting in hun tuin als extra afscherming. Maart volgend jaar is de landschappelijke inpassing klaar.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Hoe relevant voor dit artikel is het dat de manager van Liander in Dirkshorn woont?
We begrijpen heus best dat hij iig niet in 't Veld woont met uitzicht op het groeiende trafostation.
Een reactie posten