’Lekker rustig, windmolens bouwen in een bos’

Datum:
  • woensdag 6 februari 2019
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Wieringerwerf - De oordopjes zijn niet voor de lol meegegeven. Echo’s van het ritmische gebeuk kunnen geen kant op. Het kabaal van de klappen blijft hangen tussen de bomen.
    Ed Dekker 6-2-2019
    De ervaren heiers in het Robbenoordbos werken ontspannen aan de bouw van bijna tweehonderd meter hoge windmolens. ,,Een mooie klus. Lekker rustig in zo’n bos.”
    Turbines in een groot bos, de Noordkop heeft een landelijke primeur. Ze worden onderdeel van het Windpark Wieringermeer, met 99 molens het grootste park op land in Nederland.

    Volle gang

    De aanleg van de funderingen is in volle gang. Voor vrijwel elke windmolen zijn 28 palen en zo’n veertig volle betonmixers nodig. Aannemer BAM verwacht over twee weken klaar te zijn met heien voor de vier molens in het bos.
    Nuon huurt het kwartet molenplekken van Staatsbosbeheer. Om ruimte langs de Hoge Kwelvaart te maken, moest de energieleverancier 3,5 hectare berken, essen, beuken en eiken rooien.
    Windmolens in een bos, het blijft een onnatuurlijk idee.

    Twijfel

    Ruben Lindenburg (34) uit Heiloo zet zijn veiligheidsbril recht. Als projectdirecteur van Nuon is hij belast met de bouw van het windpark. Over die twijfel zegt hij: ,,Dat was mijn tweede vraag bij het sollicitatiegesprek. Ruimte genoeg in de open polder, zou je zeggen.”
    ,,Maar de overheid dwong ons tot een lijnopstelling. Er was weinig keus, ook door beperkingen van leidingen, kabels en bewoning. Nog steeds krijgen we er vragen over. Heel begrijpelijk.”

    Vleermuizen

    Twee bosturbines sneuvelden in het plan. ,,De impact op trekvogels bleek te groot. Hier heb je ook veel vleermuizen. Om die te beschermen krijgen de vier molens sensoren. Bij gunstige condities voor vleermuizen om actief te worden, vallen de molens stil.”
    ,,De eerste vijf jaar gaan we ook monitoren. Als het nodig is, doen we extra aanpassingen.”
    Als compensatie moet Nuon zorgen voor vier hectare nieuw bos. Aan de westzijde van ’Robbenoord’, op agrarisch land langs de Wieringerrandweg, worden als laatste klus 200.000 bomen geplant.
    De vier plekken vol kaalslag worden, zoals Lindenburg zegt, bijgeplant. ,,Voor de bouwkraan hebben we extra ruimte nodig. Dat is dus tijdelijk. De opstelplaats van de kraan laten we begroeien.”

    Holle buis

    Met de witte bouwhelm op mag het deze woensdagmorgen best blijven miezeren. Tegen een decor van onverstoorbare dennen vullen de BAM-mannen een holle stalen buis met ijzerwerk en specie. Beton blijft achter, de buis gaat er elke keer uit.
    Nuon bouwt in de Wieringermeer 82 turbines, ECN zeventien. Elke molen krijgt een vermogen van 3,6 megawatt. Het hele windpark is goed voor de stroom van 370.000 huishoudens.

    Afgesloten

    Uit de mixer van Friesland Beton BV stroomt verse verharding. Behalve werkvolk geen kip te zien. Delen van het bos zijn afgesloten voor recreanten.
    Van 31 molens is Nuon nu klaar met de fundering. Nog 51 te gaan. ,,Toegangswegen naar de molens zijn aangelegd, kabels zijn getrokken, de fundaties vorderen. Op veel plekken in de polder zijn we bezig. Volgende stap is de montage van de molens.”
    De eerste turbine zal in mei rechtop staan, verwacht Lindenburg. Het plaatsen van de kolossale masten en rotorbladen wordt een mega-operatie. ,,Alleen al voor één kraan zijn vijftig vrachtwagens nodig. Ter plekke wordt de kraan opgebouwd.”

    Liander

    Onduidelijk is wanneer het Windpark Wieringermeer de eerste elektriciteit kan leveren. ,,We hopen komende zomer. Onzeker is nog wanneer wij terecht kunnen op het net. Liander is bezig met de noodzakelijke uitbreiding.”
    De netbeheerder heeft het onderstation bij Middenmeer voltooid. Alle groene polderstroom komt daar samen om verder te verspreiden. Alle molens zullen uiterlijk begin 2021 draaien.

    Schutkleur

    Opnieuw rijdt een shovel met Harlinger specie naar het groene BAM-gevaarte. Een heimachine met schutkleur.

    Noordhollands Dagblad



    3 reacties :

    Anoniem zei

    Over 25 jaar vragen onze kinderen: waren jullie niet helemaal goed in je hoofd?

    Anoniem zei

    @Anoniem, exact, de waanzin ver voorbij, uitsluitend om inkomsten voor staatsbosbeheer binnen te halen: http://www.interessantetijden.nl/2018/11/25/no-concern-for-truth-concern-communicatie-staatsbosbeheer/

    Rene Hollander zei

    een windmolen zal gedurende zijn levensduur NOOIT EN TE NIMMER rendabel kunnen zijn.
    Bereken de energie van af begin tot eind productie van de molen en alle grondstoffen, transport plaatsing en onderhoud en na einde levensduur de afbraak en het probleem van het afval van de rotorbladen...waar ze eigenlijk nog geen raad mee weten eens......
    Subsidie geil is de (R)Overheid en SBB.
    Niks meer, niks minder.

    Een reactie posten