Hollands Kroon - Stootdorp - Hollands Kroon huurt brugwachters, in van werkvoorzieningsschap Noorderkwartier. De eigen brugwachter van de gemeente is Jan Bijlstra (61) uit Slootdorp. In 1981 is hij aangenomen voor deze taak, toen nog bij Wieringermeer. Sinds eind januari zit hij thuis. Knarsetandend wacht hij aan de Waardweg op werk.
Bijlstra is verwikkeld in een arbeidsconflict met Hollands Kroon. Op verzoek van deze krant tonen hij en echtgenote Hilda Bijlstra-Braaksma (60) een vuistdik dossier. Het conflict is ontstaan nadat Bijlstra ruim twee jaar geleden een andere chef kreeg.
In maart 2014 stelde de gemeente een nieuwe bedrijfsleider beheer 1 openbare ruimte aan. Vele brieven, mails, gespreksverslagen en memo's geven aan dat de spanning tussen beide mannen steeds groter werd. Bijlstra voelde zich hoe langer hoe meer niet serieus genomen. Steeds sterker kreeg hij de indruk dat hij 'er uit 'moest.
Operatie
Misverstanden, eigen interpretaties en irritaties stapelden zich op. Stress dreigde volledig vat op hem te krijgen. Ook kreeg hij te maken met fysiek ongemak. In maart 2015 werd hij geopereerd aan een knie. De aanloop naar deze operatie én de periode van herstel kenmerkten zich door diverse botsingen tussen hem en zijn leidinggevende.
Zijn eigenlijke werk was hij toen al kwijt. De bruggen bij Nieuwesluis, Middenmeer, Ulkesluis en Slootsluis waren zijn bruggen niet meer. De gemeente Hollands Kroon schakelt vanaf voorjaar zog Noorderkwarlier in. Op basis van detachering zijn medewerkers van de sociale werkplaats in Schagen ongeveer de helft goedkoper.
Dik dertig jaar heeft Bijlstra zich ingezet voor 'zijn' bruggen, van half april tot half oktober. Buiten het seizoen deed hij andere klussen bij de buitendienst.
Gekort
Met de verandering van werk werd de Slootdorper gekort in salaris. Vanaf maart 2015 ontving hij 230 euro netto per maand minder. Vier maanden later maakte de gemeente deze korting ongedaan. Vorig voorjaar wees Hollands Kroon hem een coach toe. Deze begeleiding bracht geen verbetering in de verstoorde verhoudingen.
_______________________________________________
Geen commentaar
Hollands Kroon wil niet reageren. Woordvoerder Noortje Slot spreekt van een 'interne aangelegenheid tussen werkgever en werknemer. Ook juridisch adviseur Fabian Olthof van vakbond CNV gaat niet in op de kwestie. ,,Wij doen aan individuele belangenbehartiging. Uitspraken zijn niet in het belang van de heer Bijlstra."
_______________________________________________
Augustus 2015 luchtte Bijlstra zijn hart bij de hoogste bazen van de ambtenaren in Hollands Kroon, gemeentesecretaris Arthur Cremers en directeur bedrijfsvoering Anja van der Horst. Zijn vrouw Hilda had een epistel opgesteld van bijna acht kantjes. Kort daarvoor, eind juli, was Bijlstra overgeplaatst naar Noorderkwartier. Voor honderd procent, 36 uur per week, voor een half jaar.
Elke
dag naar Schagen. De posterij werd zijn vaste plek.
Wachtend
De zes maanden waren op 26 januari voorbij. Sindsdien zit Bijlstra thuis, nu dus ruim een half jaar. Wachtend op werk, wachtend op ontwikkelingen. Salaris wordt normaal uitbetaald.
De gemeente bood vervroegd pensioen aan, per komend 13 september. Met daarbij 30.000 euro
voor zijn pensioen. Op voorwaarde dat hij zwijgt en later niet naar de rechter stapt.
De gemeente verhoogde het bod tot 50.000 euro. Ook dat wees Bijlstra af, mede op advies van vakbond CNV. „Dan ga ik er veel te veel op achteruit. Na twee jaar kom ik op bijstandsniveau. Het liefst wil ik blijven werken bij de gemeente." Hij wacht nu op de volgende stap van Hollands Kroon.
Noordhollands Dagblad
4 reacties :
Dát is dus het bewijs van "Hollandskroon ten voeten uit"! Mondje dicht, want anders .......... ! Rapalje van de eerste orde is het bij die gemeente. Wie jut die ambtenaren daar zo op ? Uiteraard de wethouder eveneens opgejut door Nawijn !
Gek he? Ik ken de zaak niet maar geloof het toch stiekem wel!
Overgeplaatst naar Noorderkwartier? Kan dat? Da's toch een heel andere instelling? Hier lijkt door een grote organisatie een klein mannetje vertrapt te worden; ben benieuwd wat de gemeenraad hiermee doet vooral omdar het mij een principiële kwestie lijkt - van een sociaal tewerkstellings instituut (Noorderkwartier) mensen aannemen en het eigen personeel op non actief stellen/overplaatsen/vervroegd pensioen aanbieden
Toch maar de rechter gaan?
Is dit wat bedoeld wordt met de "participatie maatschappij"?
Je mond houden en doen wat de bestuurders en het ambtenarenapparaat willen en anders de bijstand?
Een reactie posten