Onrust na onderzoek corruptie

Datum:
  • zaterdag 27 oktober 2012
  • in
  • Categorie: , , , ,

  • HAARLEM 

    Provincieambtenaren, die anoniem willen blij­ven, zijn niet gerust op de uitkomsten van de commissie Schoon Schip die mogelijke corruptie onderzoekt bij de provincie Noord-Holland.
    DOOR JANETTE LUICHIES

    De ambtenaren vrezen dat zij straks de zwartepiet krijgen toe­gespeeld en dat het college van gedeputeerde staten buiten schot blijft. De ambtenaren zeg­gen het gevoelen te verwoorden van ambtenaren rond oud-gede­puteerde Hooijmaijers.

    De commissie Schoon Schip is al een jaar aan het werk en komt woensdag met het rapport. Aan­leiding voor het onderzoek is de ,affaire-Hooijmaijers. De oud-ge­deputeerde wordt nu verdacht van omkoping, fraude en wit‑
    wassen. Schoon Schip onderzoekt de bestuurscultuur bij de provincie tussen 2003 en 2011.        

    Onder de ambtenaren is onrust ontstaan omdat de commissie, bestaande uit drie hooglera­ren, volgens hen suggestieve vra­gen stelde. In hun ogen vroeg de c:ommissie  vaak naar meningen (wat vind je daarvan?) in plaats van naar feiten (wat gebeurde er precies?). Zij vermoeden dat de commissie op zoek is naar ambtelijk falen. Oud-gedeputeerde Cornelis Mooij, die ook is onder­vraagd door de commissie, heeft eveneens kritiek. Hij vond de vraagstelling erg theoretisch.

    De ambtenaren noemen ver­schillende dossiers waarbij zij hebben voorkomen of getracht te voorkomen dat het mis ging bij de provincie, onder andere bedrijventerrein Distriport en woonlandschap Leekerwoonlan­den. Verder wijzen, ze erop dat gedeputeerden vaak externen ontvingen in het Amsterdamse Hilton, Witte Bergen en Jan Ta­bak. „Blijkbaar probeerden gedeputeerden zo zaakjes buiten het provinciehuis om te regelen", aldus een van hen.

    Verontrust zijn de ambtenaren omdat ze de .bestuurscultuur van het huidige college nog steeds slecht vinden. Zij zeggen dat commissaris van de Koningin Remkes en verkeersgedeputeer­de Post de dienst uitmaken.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten