Bestrijdingsmiddelen nog steeds volop aangetroffen in het oppervlaktewater

Provincie NH  -  In de Anna Paulownapolder worden de meeste bestrijdingsmiddelen aangetroffen en komen de meeste overschrijdingen voor.
Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in zijn beheersgebied. Daarom voert het ieder jaar op een groot aantal locaties metingen uit. Het nagaan of resten van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater voorkomen is een van de onderdelen van dat onderzoek. Per afwateringsgebied staat aangeven wat voor bestrijdingsmiddelen men in het oppervlaktewater heeft aangetroffen en of normen zijn overschreden en zo ja tot in welke mate. In het onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen is ook te lezen wat de trend is geweest in de periode 1995-2011.
 
De resultaten
 
Een vluchtige blik op het onderzoeksresultaat laat zien dat bestrijdingsmiddelen nog steeds een groot probleem vormen voor de waterkwaliteit. Het hoogheemraadschap heeft in het onderzoek ruim honderd bestrijdingsmiddelen gemeten en men stelt “dat voor elk van deze middelen er reden is om aan te nemen dat ze mogelijk een probleem vormen in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier”.
 
Probleemstoffen
 
Van 11 stoffen, waaronder methyl-pyrimifos, carbendazim en imidacloprid zijn normoverschrijdingen aangetoond (tot wel 340 maal de norm!) en dit zijn probleemstoffen. Veelal zijn dit middelen die in de bollenteelt worden toegepast. In de Anna Paulownapolder, het bollengebied, en in het stedelijk gebied van Beverwijk worden de meeste bestrijdingsmiddelen aangetroffen en komen de meeste overschrijdingen voor, in Purmerend de minste.
 
Imidacloprid
 
Dit insecticidemiddel dat tegenwoordig veel in de belangstelling staat en in verband wordt gebracht met de verhoogde bijensterfte, wordt bij meer dan de helft van het aantal meetpunten aangetroffen. In enkele gevallen werd hierbij de norm overschreden. De norm van imidacloprod staat momenteel bovendien ter discussie, deskundigen menen dat de norm voor mensen een factor 1000 maal zo streng zou moeten zijn vanwege de zeer schadelijke gezondheidseffecten die het heeft. Het onderzoek laat zien dat bestrijdingsmiddelen nog steeds een belangrijk milieuprobleem vormen en dat onze oproep eerder dit jaar aan de Gezondheidsraad om een onderzoek te doen naar de blootstelling van omwonenden van landbouwpercelen aan bestrijdingsmiddelen, nog steeds hoognodig is.
 
Wilt u weten óf en zo ja, hoeveel bestrijdingsmiddelen er voorkomen in het oppervlaktewater dat onder beheer staat van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, ga dan naar hun website want daarop presenteren zij hun onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen van 2011.
 
 
 
Bron: Milieufederatie N-H

0 reacties :

Een reactie posten