’Met 960 man onder een dak snel een zooitje’

Datum:
  • donderdag 15 december 2011
  • in
  • Categorie: ,
  •  Wieringermeer  -  ’Polenhotel’ ook voor Polen geen goed idee 

    DOOR LISANNE VAN DER DRIFT

    Vanavond valt er een beslissing over het megacomplex dat gepland is aan de Oosterlanderweg bij Middenmeer. Het plan voor dit complex, dat onderdak biedt aan 960 arbeidsmigranten, lijkt het niet te gaan halen. „Da’s maar goed ook", zeggen de Poolse immigranten Chris Lewandowski en Eliza Myszkowska. „Een Polenhotel is een gevaar", aldus Eliza Myszkowska.

    Eliza (47) kwam per ongeluk als gastarbeider in Nederland. Aanvankelijk wilde ze hier Engels gaan studeren. Ze belandde in een circuit van simpel en zwart werk en heeft drie jaar op een camping gewoond in Middenmeer. Intniddels is ze bode bij de gemeente Niedorp en woont ze samen met haar man in Waarland.

    Het idee van een Polenhotel maakt haar niet gelukkig. „Het is niet handig om zoveel mensen onder één dak te laten wonen. Doordat iedereen hetzelfde dagritme heeft zijn alle inwoners op hetzelfde moment thuis. Dat zorgt voor veel lawaai en dus overlast."

    Klusbedrijf

    Chris (48) woont officieel in Polen, maar heeft hier al vijf jaar een klusbedrijf en woont antikraak. Hij kan zich vinden in de uitspraak van Eliza. „Maar",zegt hij, „het ligt ook aan de mensen zelf. Het hangt ervan af met wie je omgaat."

    Chris als Eliza zien het idee van een Polenhotel geen van beiden zitten. ,,Met 969 mensen onder één dak? Dat zjn er ontzettend veel. Als het goed gaat is dat oke, maar ik denk dat dat snel een zooitje wordt", zegt Chris. Ook Eliza is die mening stellig toegedaan: „Als je zoveel mensen op een plek laat wonen, is dat gevaarlijk. Dat is niet gezond. Maar niet alleen voor Polen hoor, ook voor andere nationaliteiten."

    „De oplossing is simpel, zegt Eliza. „Mensen moeten niet geconcentreerd, maar in kleine groepen kunnen wonen, midden in de samenleving. Anders wordt het een kwestie van wij tegen zij." Chris sluit zich hierbij aan. „De gebouwen moeten klein en kwalitatief goed zijn. En er moeten zeker ook regels komen met betrekking tot privacy van de bewoners."
    __________________________________
    Polenhotel
    De gemeenteraad van Wieringermeer besluit
    vanavond over wel of geen hotel voor
    seizoenarbeiders in de polder.


    Bron: NHD














    0 reacties :

    Een reactie posten